Annons

Coronadjurens nya hem

Hörby Funderar du på att skaffa husdjur? Då är du inte ensam. Några månader in i corona-pandemin ökade intresset rekordartat i Skåne. Men se upp så du inte får ledsna djur som förstör din lägenhet.
sno folks katter
Foto: Lars Brundin
Kattbeteenderådgivaren Susanne Hellman Holmström har flera tips på hur man kan se om en katt är hemlös eller inte.

Enligt Svenska Kennel­klubben (SKK) har antalet ny­registreringar av hundar ökat med 10 procent jämfört med samma ­period förra året. Sedan covid-19 bröt ut har de även sett en 90-procentig ökning av besöken till SKK:s hemsida.

Samma trend gäller Blocketsökningarna i Skåne. Några månader in i krisen ökade sökningarna på hundar med 91 procent och sökningarna på katter med 67 procent jämfört med samma period förra året.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Susanne Hellman Holmström är kattbeteenderådgivare och kallar dem för ”coronadjuren”. Djuren som folk passade på att köpa när de jobbade hemifrån på grund av coronakrisen. Plötsligt hade folk tid att ta hand om en hundvalp eller en kattunge.

De kommunala bostadsbolagen för ingen statistik över husdjur. Därför kan de inte bekräfta någon reell ökning. Men vanliga utmaningar de tampas med är skällande hundar, förstörda tapeter och kattkiss i sandlådor.

Om man inte vet hur man ska ta hand om en katt kan det bli en dyr affär både för hyresgästen och för bostadsbolagen.

Läs ocksåHusdjurens helande kraft

Hur gör man då en katt till en skötsam hyresgäst? Susanne Hellman Holmströms första råd är att läsa på. Köp en bra bok om katter! Det andra rådet rör vett och etikett i badrummet.

Annons

− Varför kissar min katt på fel ställen? Det är den vanligaste frågan jag får. En katt ska helst ha två lådor. Den ska alltid ha tillgång till en ren toalett. Många katter föredrar att bajsa och kissa i olika toa-
letter.

− Det är viktigt att lådan är ren och välförsedd med sand så att katten kan gräva ned sina behov. Den vill kunna gömma sina dofter.

Läs ocksåDen vanligaste hunden är en labrador som ofta heter Molly

Ett vanligt problem i lägenheter är sönderrivna tapeter. Det kan bli en dyr affär för hyresgästen. Hur undviker man det?
− En katt klöser för att hålla sin kropp i trim. Den gör det för att rensa sina klor och för att sätta ­revirmärken. Det är ett sätt att tala om för andra katter att här bor jag.

− Skaffa ett klösträd och det ska vara högre än vad katten är lång. Köp gärna ett med olika våningar och med boxar som katten kan gömma sig i.

Katten är ett rovdjur. Hur ­löser man jaktbehovet?
− Om katten inte får gå ut får man ta in jakten i lägenheten. Det gör man genom att köpa roliga leksaker, helst saker som rör på sig. Ta gärna tre gånger fem minuter per dag till att leka med din katt. De behöver oftast inte mer ”jakt” och blir trötta fort.

Annons

Hur får jag en stimulerad innekatt?
− Gör livet spännande i lägenheten. Skaffa olika matstationer så får katten gå runt till de olika stationerna och leta efter sin mat. I det fria använder de halva tiden till att söka efter mat.

Är det ok att ha fler katter?
− Ja, men om du vill ha fler än en katt är ett gott råd att skaffa två syskon från början. Se dock upp med att skaffa för många. De är ensamjägare.

− Du kan ha nio katter utan tillstånd men skaffar du den 10:e ­måste du ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen.

Vilken är den ­vanligaste missuppfattningen om ­katter?
− Att man inte kan lära katter något. Det är helt fel. Det går att lära dem hur mycket som helst.

Fakta: Poppis med djur

Enligt Blocket har sökningarna på olika djur ökat dramatiskt i Skåne sedan covid-19-pandemin: 91 procent på hund, 67 procent på katt, 100 procent på kattungar samt 92 procent på kanin. Förutom dessa klassiska sällskapsdjur är det även många som söker på höns och akvarium. Jämförelsen är gjord under 30 dagar, mellan 27 april och den 27 maj 2019 respektive samma period 2020.

Enligt Svenska Kennelklubben, SKK, har antalet nyregistreringar av hundar ökat med 10 procent
(januari-maj) i jämförelse med samma period 2019.

Läs också Därför är husdjuren så viktiga under coronakrisen 77-åring hotade grannarna med yxa – döms men slipper betala skadestånd Kändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.