Annons

Ulla vann bullertvist mot nöjestempel

Halmstad Efter en treårig strid mot Wallins salonger i Halmstad får hyresgästen Ulla Richtnér rätt. Miljööverdomstolen slår fast att ljudet från festlokalens musikanläggning inte får överstiga 25 decibel i Ullas lägenhet. Domen är prejudicerande.

​Livet har varit som berg och dal bana för Ulla Richtnér ända sedan Wallins salonger slog upp portarna till den gamla baptistkyrkan i centrala Halmstad. Medan julbord och fester avverkats har Ulla levt med koncentrationssvårigheter och sömnproblem. Det är främst basljudet som varit jobbigt för Ulla att leva med. Så jobbigt att hon vissa kvällar har åkt till en väninna när festen pågått och återvänt hem vid ettiden på natten när gästerna gått hem.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva det. Det känns som om någon står och slår med en hammare i väggen fyra timmar i sträck. Du kan ju tänka dig själv vad det gör med en människa.

Läs ocksåHundratals kilo rakt ner i golvet - muskelbyggarnas nattliga stök plågar grannarna: ”Vi har haft ett helvete”Genrebild, muskelbyggaren på bilden är inte samma som i artikeln.
Hyresgästföreningen har drivit Ulla Richtnérs ärende i både länsrätten och miljödomstolen.  Båda instanserna beslutade att det är 25 decibel som ska gälla. Wallins salonger överklagade domen till Miljööverdomstolen som alltså valde att inte går vidare med ärendet. Det betyder att det är miljödomstolens beslut på 25 decibel som gäller. Det är första gången man går på socialstyrelsens nya rekommendation på 25 decibel istället för 30 decibel, som var den gamla rekommendationen. Enligt Hyresgästföreningens jurist, Ken Hoogesteyn är beslutet prejudicerande.

– Det får en prejudicerande verkan och det innebär att miljödomstolens bedömning är korrekt i och med att ärendet inte går vidare. Om liknande fall prövas i framtiden har jag svårt att se att de skulle komma fram till en annan bedömning än vad man gjort i det här målet.

Annons
Enligt Ken Hoogesteyn är fallet unikt i och med att festlokalen är en gammal kyrka.  

– Kyrkor är inte byggda för att reducera ljud. Tvärtom ska det låta mycket. Om man tittar på andra nöjeslokaler som finns belägna med bostadshus har man ofta lyckats isolera på ett tillfredställande sätt. Så valet av lokal i det här fallet var kanske inte det bästa.

Ägaren till Wallins salonger, Mikael Wallin vill inte kommentera Miljöverdomstolens beslut. Men hyresgästen Ulla Richtnér är lättad.

Annons

– Det känns himla bra. Det har varit knäckande att leva så här men jag har stått på mig. Jag har bott i huset sedan 1991 och det kan inte vara meningen att en hyresgäst ska tvingas lämna sitt hem för att en nöjeskrog valt fel placering av sin verksamhet.

Läs ocksåInga konkreta bevis för att hunden skäller – men därför går Harry ändå med på att flyttaEn tvådelat bild. En ylande hund och en skylt med texten: Förhandlings pågår.

Fakta: Bullertvisten

Den 26 maj 2006 inviger Wallins salonger sin festlokal. I samma hus, en ombyggd gammal baptistkyrka, bor ett antal hyresgäster. Den höga musiken gör att grannarna börjar klaga. Wallins salonger gör vissa ljuddämpande åtgärder men trots kostsamma insatser upplever hyresgästerna inte någon nämnvärd förbättring, och tar ärendet till länsstyrelsen och miljödomstolen som ger hyresgästerna rätt. Wallins salonger överklagar till Miljööverdomstolen som nu fastslår att 25 decibel är den tillåtna ljudnivån. Beslutet går inte att överklaga.  

 

Läs också Kvinna som anklagades för störningar får bo kvar – hyresnämnden: "Brist på bevis" Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset Hyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.