Annons

Ungas idéer får liv på första Fryshuset utanför storstaden

Nybro Första Fryshuset utanför storstadsområdena finns sedan ett halvår tillbaka i bostadsområdet Kungshall i Nybro. Nybro bostads stöttar satsningen. Mötesplatsen är ett stöd för ungdomar att förverkliga sina drömmar.

Kvällsmörkret har lagt sig över bostadsområdet Kungshall i Nybro där Fryshuset bjuder in till gemenskap fem dagar i veckan. Inne i värmen är luften fylld av hjärtliga skratt, samtal och Måns Zelmerlöws ”Hero” som strålar ut ur ett par högtalare. Vid ett runt bord, bredvid det populära biljardbordet, har kvällens besökare samlats för att testa ett nyinköpt sällskapsspel.

– Fryshuset är en viktig mötesplats. Här samlas människor med olika bakgrund och åldrar, även nyanlända som precis kommit till Sverige, och umgås. De flesta bor i området, men det kommer allt fler från andra områden, berättar Karolina Jerner, verksamhetschef på Fryshuset.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

Tillsammans med sina kollegor, verksamhetsansvarig Sussi Forsell och Richard Larsson, berättar hon om kommunala bostadsbolaget Nybro Bostads sociala engagemang som ledde till samlingsplatsen Frysdisken 2014. Två år senare öppnade de, i samarbete med stiftelsen Fryshuset, det första Fryshuset utanför storstadsområdena. Fryshuset tog över mötesplatsen och står för personal, drift och allt ansvar medan Nybro Bostads är finansiär och möjliggörare under sex år.

Sulev Pull är vd för Nybro bostads. Han förklarar varför bostadsbolaget satsar på Fryshuset.

– Framförallt för att få nya influenser och använda oss av Fryshusets erfarenheter i arbetet med barn, ungdomar och vuxna i både integrationsarbete och meningsfull vardag. Vi har tillskjutit ytterligare resurser och kostnader för att åstadkomma ett bredare utbud och en snabbare utveckling av verksamheten. Vi märker att våra hyresgäster både uppskattar och mår bra av det, säger Sulev Pull.

Läs ocksåHissterroristen tryckte på alla knappar samtidigt – skapade kaos för grannarnaMannen tryckte på alla hissknappar. OBS! Bilden är inte från tillfället.

Richard Larsson, som även arbetade på Frysdisken, ser betydelsen för bostadsområdet.

Annons

– Satsningen ger en positiv sammanhållning i området. Fler vuxna i omlopp minskar skadegörelsen samtidigt som många uppskattar hyresvärdens engagemang, säger Richard Larsson.

Lokalerna, som ligger intill den lokala hyresgästföreningens gym, har ungdomar fräschat upp med färg. På väggen vid entrén har en ung projektledare skapat en häftig väggmålning.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Den stora skillnaden mot andra mötesplatser är, enligt Sussi Forsell, att Fryshuset har ett väl utvecklat koncept där ungdomar ständigt uppmuntras att själva komma med idéer på aktiviteter och projekt som de vill genomföra.

– Hela vår värdegrund bygger på att unga ska realisera sina drömmar. Vi vill få dem att se sina passioner, ta ansvar och växa som trygga människor, säger Sussi Forsell.

Med stor inlevelse berättar de om olika projekt som har genomförts sedan verksamheten öppnade. En dag på jullovet tog Emelie Haglund Persson med sig egen utrustning och fixade naglarna på alla som önskade.

Annons

– Min dröm är att starta en egen studio och då är detta ett bra ställe att träna på. Jag brukar vara här minst en gång i veckan och umgås med vänner. Hela området har blivit trevligare sedan Fryshuset öppnade. Det finns mer att göra här nu, säger Emelie Haglund Persson.

Det är en åsikt som delas av timanställde projektledaren Jamal Abdi som har bott i Kungshall i fyra år.

– Många som kommer hit kan inte svenska, får inte börja jobba och är stressade över sin situation. Nu får de något meningsfullt att göra på dagarna och slipper sitta ensamma. För mig är det bra att få jobberfarenhet, säger Jamal Abdi.

Fakta: Fryshuset

• 1984 startade Anders Carlberg Fryshuset för att fånga upp unga människor i utanförskap.
• Synsättet, att alla kan lyckas och är värda en andra chans, lever vidare än idag.
• Fryshuset har egna verksamheter i bland annat Stockholm, Göteborg, Nybro och Köpenhamn, men Fryshusandan finns över hela Sverige i ett riksnätverk.
• Tanken är att ungdomarna själva ska genomföra aktiviteter och projekt, medan Fryshuset stöttar med rådgivning och i vissa fall projektbidrag.
• Nationellt finns över 50 olika verksamheter som kan ligga till grund för nya projekt och idéer.
• Fryshuset finansieras genom bidrag från stiftelser och fonder, skolpeng, och försäljning av tjänster.

Fakta: Fryshuset i Nybro

• Fryshuset har sedan tidigare en mobil verksamhet i Småland och på Öland som Nybro nu är centrum för.
• Nybro bostads stöttar Fryshuset med två miljoner kronor per år. Bland övriga finansiärer finns Nybro kommun och Regionförbundet i Kalmar län.
• Ambitionen är att starta ytterligare minst ett fysiskt Fryshus i en ort i Kalmar län innan 2018.

Fakta: Detta händer

• Barn och ungdomar samt även vuxna (vissa tider) är välkomna.
• Gruppen Draknästet, i åldrarna 13-26 år, planerar aktiviteter. Andra ungdomar spelar fotboll eller planerar för bingokvällar, talangjakt, streetdance och friluftsliv.
• Verksamhet som arbetar mot hedersvåld, etableringskurs för nyanlända och coachkurs för unga vuxna.

Läs också Tiptapp-förarna vittnar – tvingas flytta pianon utan hiss: "Jobbar 18-timmarsdagar" Tiptappande kändisar efter Hem & Hyras avslöjande: ”En ögonöppnare”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.