Ungdomar tar över nyanländas lägenheter
Under de senaste tre åren har antalet nyanlända som tas emot av kommunen nästan halverats och nu finns ett överskott av lägenheter i modulhusen.
− Vi behöver dem inte längre för det de var tänkta till och då är det bra om de kan användas till andra som har behov av bostad, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).
Av de drygt 170 hyresrätterna är det 50 som ska bli ungdomslägenheter. Än är det inte bestämt om dessa ska ligga samlade i ett visst hus eller utspritt. Det beslutas av det kommunala bostadsbolaget Signalisten, som sköter uthyrningen av lägenheterna.
− Politiskt finns ett önskemål om att blanda flyktingar och ungdomar för att bidra till integrationen, men det är upp till Signalisten att bestämma vad som fungerar bäst, säger Pehr Granfalk.
Bland vissa som bor i modulhusen väcker beslutet om ungdomslägenheterna frustration. Tidigare har det hållits protester mot att nyanlända bara får bo kvar i modulhusen i max två år.
− Jag har en månad kvar nu. Sedan vet jag inte vart jag ska ta vägen. Om det finns lägenheter över behöver de väl inte kasta ut oss, säger en hyresgäst som vill vara anonym.
Många andra kommuner erbjuder längre kontrakt i sina modulhus. I Stockholm stad kan nyanlända till exempel bo kvar i upp till fem år.
Enligt Pehr Granfalk är det inte aktuellt att förlänga kontrakten i Solna.
− Modulhusen är ett bra tillfälligt boende men det ska aldrig bli en långsiktig lösning, säger han.
Han tillägger att Solna följer etableringslagen, som slår fast att kommunerna ska hjälpa till med boende i minst två år.
Hur kontrakten för ungdomslägenheterna ska se ut är ännu inte bestämt.
− De kan bli på två år eller längre. Det är en fråga för Signalisten, säger Pehr Granfalk.