Annons

Unika solenergihus invigs i Fjärås

Kungsbacka Miljövänligt och mindre dyrt än de flesta andra nybyggen. I dag invigs Sveriges, och kanske Europas, första bostadshus med likströmsnät. Husen har även solceller, passivhusteknik och – egna bikupor.

– Egentligen flyttade hyresgästerna in redan i november, men vi ville hellre ha invigningen nu när utemiljöerna är färdiga och bikuporna kommit på plats, säger Christer Kilersjö, vd för kommunala Eksta Bostads AB.

Det handlar om 16 lägenheter fördelade på fyra hus och belägna på Humlevägen i Fjärås, söder om Kungsbacka. Tvåvåningshusen är byggda med det senaste inom miljöteknik, och just därför har Eksta även kunnat pressa hyrorna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Christer Kilersjö, vd Eksta.

En tvåa på 66 kvadrat kostar 7 342 kronor i månaden, kallhyra. En fyra på 95 kvadratmeter går på 9 873 kronor. Dyrt jämfört med äldre lägenheter, men billigt för att vara nyproduktion.

– Vi har fått statligt investeringsstöd, och om man bygger energieffektivt utökas stödet. Det blir ganska mycket pengar, men man måste förbinda sig att hålla låg hyra, säger Christer Kilersjö.

Annons

Namnet Eksta förknippas med miljöhus ända sedan 1970-talet (se faktaruta). På Humlevägen har man dock tagit flera nya steg.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Husen är inte bara byggda i passivhusteknik med solfångare på taket. De har även två separata elnät, ett för likström och ett för växelström. Något som är unikt i Sverige hittills.

– Kortfattat är det för att optimera solenergin. När man producerar el med solceller får den bara användas inom husen. Elen man får är likström och nu har vi bundit ihop husen med ett batteri emellan. På morgonen ger solfångaren i öster mest ström, på eftermiddagen är det den i väster. På det här viset kan vi flytta elen och matcha utbudet med efterfrågan, säger Christer Kilersjö.

Annons

Dessutom har alltså Eksta placerat två bikupor intill husen.

Läs ocksåHöjda hyror hos Eksta i Kungsbacka

– Bina fyller en oerhört viktig funktion genom att pollinera växter, men minskar i världen. I Fjärås finns både rapsfält och äppelodlingar, och nu gör vi en liten, lokal miljöinsats. Honungen ska gå till hyresgästerna. Det blir ett trevligt inslag, men har även en djupare mening, säger Christer Kilersjö.

Fakta: Fler hus på gång

Husen på Humlevägen i Fjärås är så kallade Fyrbohus. Det är ett koncepthus som Eksta tagit fram.

Nyligen invigdes flera Fyrbohus på Tölö ängar i norra Kungsbacka. De har dock inget likströmsnät.

Fler Fyrbohus planeras i den nya stadsdelen Kolla parkstad i Kungsbacka samt i Åsa i sydvästra delen av kommunen.

Fakta: Eksta – tidigt ute med miljöprofil

Nuvarande Eksta bildades när de båda kommunala bostadsbolagen Kungsbackabostäder och Eksta Bostads AB slogs ihop 2009.

”Gamla” Eksta leddes under många år av det centerpartistiska kommunalrådet och senare riksdagsmannen Ivar Franzén (1932–2004).

Franzén var en känd miljöpionjär. Därför började Eksta med miljötänk i sina hus redan på 1970-talet, något som var mycket ovanligt vid den tiden.

Ivar Franzén var ordförande i Eksta Bostads AB i 37 år. Han satt under perioder även i styrelsen för Vattenfall och Svenska solenergiföreningen. Han var även under en tid Centerns expert på energifrågor.

Läs också Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.