HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Lista: 199 kommuner får dela på 1,8 miljarder till nya bostäder

Nyheter Nu är det klart vilka kommuner som får statligt stöd för att bygga bostäder. I år är det 199 kommuner som delar på 1,8 miljarder kronor. Här är hela listan.
Det är dyrt att bo i en nybyggd lägenhet. Var tredje hyresgäst i länet har inte råd med det.

Nästan dubbelt så många kommuner har sökt statligt stöd för bostadsbyggande jämfört med förra året, vilket Hem & Hyra rapporterat om.

Nu är det klart vilka som får dela på pengarna. De 199 kommuner som det handlar om har i år gett startbesked till totalt 73 372 bostäder, meddelar Boverket. Förra året var motsvarande siffra 49 624 bostäder.

Läs ocksåHuggsexa om årets byggbonus

– Jag är väldigt glad att många visat att de är intresserade av detta och klarat av kraven i mycket större utsträckning än tidigare, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP) till Hem & Hyra.

Bonusen betalades ut för första gången 2016 och det är Boverket som delar ut pengarna. I år handlar det om totalt 1,8 miljarder kronor. I fortsättningen kommer bonusen att vara 1,3 miljarder kronor om året.

Men Peter Eriksson tror inte att det kommer att få negativa konsekvenser för utvecklingen.

Läs ocksåKommuner som bygger får miljardstöd

– Nej, det viktiga var att komma igång med arbetet. Bara för ett år sedan när jag tillträdde var det mindre än hälften av kommunerna som hade en bostadsförsörjningsplan. Det här stödet har bidragit till att få fart på det, säger han.

De kommuner där det byggs flest bostäder är Stockholm, Göteborg och Malmö. Fem kommuner av de 204 som ansökt om bonusen har fått avslag från Boverket. Det är Ronneby, Härjedalen, Osby, Hammarö och Orust.

I år fick 73 000 bostäder startbesked, förra året var det nära 50 000, kommer det att räcka?

Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

– Det gäller att hålla den här nivån uppe under ganska många år för att klara av och möta bostadsbristen. Det ser enligt prognosen ut som att vi fortsätter att öka befolkningen med ungefär 100 000 personer om året. Då behöver vi bygga mer än 50 000 bostäder. Vi behöver bygga 70 000–90 000.

Fakta: Beviljade statsbidrag för ökat bostadsbyggande

Antal bostäder som fått startbesked och bidrag i kronor för alla kommuner. Välj vilket län du vill titta på.

Källa: Boverket.

Läs också Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.