Annons

Uppdrag: Hitta bostäder

Jönköping Under de närmsta åren måste Jönköpings kommun ordna bostäder till hundratals nyanlända. Nu dammsugs kommunen på lokaler som kan byggas om till bostäder.
Foto: Thomas Jokiniemi
Hyresgästföreningen i Jönköping vill skapa större engagemang.

Under 2017 ska totalt 325 personer som fått uppehållstillstånd placeras i Jönköpings kommun enligt kommunanvisningssystemet. En majoritet av dessa kommer att behöva hjälp av socialtjänsten för att hitta ett boende.
— Vi på socialtjänsten räknar även med anhöriginvandring, vilket kan innebära en fördubbling av antalet personer, säger Mia Chaib, enhetschef på bostads- och lokalförsörjning på socialförvaltningen på Jönköpings kommun.

En tuff utmaning med andra ord. Flera lägenhetshus, öronmärkta för nyanlända, byggs runtom i kommunen men det räcker inte. Det kommunala bostadsbolaget Vätterhem har fått i uppdrag att se över hela sitt fastighetsbestånd, för att hitta lokaler som kan byggas om till bostäder.
— Vi gör en stor dammsugning och försöker hitta lokaler som står dåligt utnyttjade, säger Thorbjörn Hammerth, vd för Vätterhem.
— Vi kommer att ge allting vi hittar till kommunen.

Läs ocksåTräd i skorsten och farliga lekplatser – Hyresgästföreningen vill tvinga bostadsbolaget till åtgärder: "Inte professionella"

Paviljonger i centrum

Thorbjörn Hammerth berättar att de även tittar på vindar som kan byggas om till lägenhter. Ett 50-tal potentiella vindslägenheter har hittills hittats. En annan lösning är tillfälliga bostäder, exempelvis paviljonger.
— Vi har fått en markanvisning från kommunen, det handlar om en central tomt, som vi tittar på just nu, säger Thorbjörn Hammerth.

Målgruppen för paviljongerna, som enligt planen ska vara inflyttningsklara senast nästa årsskifte, är unga människor. Både nyanlända och studenter.
— Vi tittar på om det är ekonomiskt hållbart. Om vi kan säkerställa att paviljongerna kan användas längre än 15 år, så kan vi hålla nere hyrorna

Lokaler byggs om

Christer Eidefjäll, lokalutveckare på Vätterhem, är den som åker runt i bolagets bostadsområden och letar bostäder. Hittills, ett halvår efter start, har han hittat runt 25 lokaler som kan byggas om till bostäder.
— Det handlar om exempelvis förråd eller fastighetsskötarlokaler. Eller lokaler som används av föreningsverksamheter, och som kan flytta till mer lämpliga lokaler. Sedan måste det lämnas in en bygglovsansökan,för att bygga om till bostad, säger Christer Eidefjäll.

Annons

Sociala kontrakt ökar kraftigt

Enligt Mia Chaib på socialförvaltningen kommer en stor del av de nyanlända få en bostad genom ett socialt kontrakt. Det innebär att det är kommunen som har hyreskontraktet. Antalet sociala kontrakt har ökat kraftigt, det har Hem & Hyra berättat om tidigare. Nya grupper vänder sig till socialtjänsten för att få hjälp att hitta en bostad, säger Mia Chaib.
— Det har ju med den allmänna bostadssituationen att göra. Det handlar om barnfamiljer som hamnat i kris och skuldsatta.  Och inte minst nyanlända.

Socialförvaltningen i Jönköping har i snitt 100 kartläggningar om sociala kontrakt varje månad.
— De traditionella grupperna, som funktionshindrade och missbrukare, slås inte ut men filtret är snävare. En äldre före detta missbrukare hamnar längre ner i prioriteringen.

 

Läs ocksåBostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam"

Fakta: Sociala kontrakt

Annons

• Ökade med 40 procent i riket under perioden januari 2016 till januari 2017.

• Jönköpings kommun hamnar på 5:e plats i landet, med drygt 500 kontrakt.

Läs ocksåHär får falska Tiptapp-föraren fri lejd in på kommunens tipp: "Kan inte yttra mig"

Källa: Hem & Hyra

Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.