Uppsagd 95-åring får bo kvar
Det handlar om ett hus med två lägenheter och ett uthyrningsrum. Hyresvärdparet bor på övervåningen och den gamla kvinnan hyr tre rum och kök på bottenvåningen.
I fjol blev hon uppsagd. Orsaken var att parets 23-åriga dotter skulle bli bostadslös och ville flytta in på bottenvåningen med sin pojkvän.
I en- och tvåfamiljshus har en hyresgäst inte samma besittningsskydd som i vanliga flerfamiljshus. Om hyresvärden vill sälja huset eller ha bostaden för sig själv kan hyresgästen tvingas flytta. Likadant om någon närstående behöver bostaden. Ett villkor är dock att hyresvärden ska ha sagt det i så god tid att hyresgästen har tid att skaffa en annan bostad.
I det här fallet säger hyresvärdarna att redan när de köpte huset 1997 var tanken att använda det till generationsboende. Det hade de också gjort klart för hyresgästen från början.
Men när hyresnämnden i Göteborg prövade uppsägeningen sade den äldre kvinnan att det skulle vara traumatiskt att tvingas flytta. Efter över 20 år i lägenheten ansåg hon sig ha en tung besittningsrätt. Inom en inte alltför lång framtid kan hon behöva ett annat boende, men hon ville bo kvar så länge det går – och värdparets dotter skulle kunna ta uthyrningsrummet så länge.
Hyresnämnden fick väga behoven mot varandra. Den kom fram till att dottern har ett befogat behov av lägenheten, men att kvinnans intresse av att bo kvar i sitt fasta boende vägde ändå tyngre. Värdparet kunde inte heller bevisa att de hade förvarnat i god tid om att dottern skulle flytta dit.
Paret överklagade till Svea hovrätt, men den gör samma bedömning som hyresnämnden och kvinnan får rätt att bo kvar.