Annons

Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Halmstad Ofta är det inget snack om saken. Den som trots varningar fortsätter vara sen med hyresinbetalningar förlorar kontraktet. Men hyresgästen i Halmstad lyckades övertyga hyresnämnden om att få behålla sitt.

Hyresgästen i Halmstad har bott i samma lägenhet i över 15 år. Men förra året börjar han att slira med hyrorna. Han är sen mellan 3 och 19 dagar och novemberhyran betalar han inte förrän 35 dagar efter förfallodatumet. Hyran ligger på cirka 4 500 kronor och totalt handlar det om sju sena inbetalningar.

Enligt handlingar som värden har lämnat in till hyresnämnden får mannen i november en varning. Betalar han inte eller fortsätter att vara sen med hyresinbetalningarna kommer han att sägas upp. Han får också ett inkassokrav med beskedet att hyresrätten kan komma att förverkas om hyran inte betalas i tid. Det vill säga hyreskontraktet kan rivas.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sen upprepade gånger – skäl för uppsägning

Det hjälper inte. Han fortsätter vara sen, blir uppsagd och hyresvärden driver saken till hyresnämnden för att få uppsägningen fastställd.

Att betala hyran i tid är en hyresgästs viktigaste skyldighet. En försenad inbetalning blir direkt synlig på hyresvärdens konto. Hyresvärdar brukar vara snabba att gå till inkasso men kan också redan efter bara några dagars försening ta skulden till Kronofogden.

Om det händer har man tre veckor på sig att betala. Betalar man har man rätt att man bo kvar. Men är hyran sen vid flera tillfällen kan det vara skäl till uppsägning oavsett om skulden blir betald eller inte.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Får chansen att försvara sig i hyresnämnden

I Halmstad är mannen nära att bli av med sitt kontrakt men han får chansen att försvara sig i hyresnämnden. Han berättar att han har varit sjuk och mått dåligt, enligt hyresnämndens handlingar. De sena inbetalningarna beror inte på att han inte har pengar utan att det bara blivit så. Nu har hans familj fått veta hur det står till, att han är sen med hyrorna och att han är uppsagd.

Han berättar också att han har ansökt om att få en boendestödjare som ska hjälpa honom med ekonomin. Dessutom ska han få ett personligt ombud kanske en god man.

Får stöd av sin familj

Eftersom det är så centralt för en hyresgäst att betala hyran i tid brukar hyresnämnden besluta i hyresvärdens favör. Så blir det inte denna gång.

Hyresnämnden i Göteborg beslutar att mannen får bo kvar trots att de konstaterar att han har ”åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst”.

Annons

Orsakerna är:

  • Han har tagit hjälp och stöd av sin familj, som intygat att de kommer att se till att hyran blir betald i tid.
  • Mannen har en sjukdom som bidragit till att hyran har blivit betald för sent.
  • Framöver kommer han att han en boendestödjare och ett personligt ombud.

Hyresnämndens skriver att med den bakgrunden kan ”risken för att det uppstår nya betalningsförsummelser bedömas som låg”.

Läs vidare: Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig

Läs också Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.