Annons

Kameraövervakade hyresgäst – Uppsalahem måste betala straffavgift

Uppsala Det var fel av Uppsalahem att kameraövervaka en trappuppgång i Sala backe. Det slår Datainspektionen fast i ett färskt beslut. Bostadsbolaget måste nu betala 300 000 kronor i sanktionsavgift.
Foto: Datainspektionen/Monika Steczkó
Uppsalahem döms att betala 300 000 kronor i sanktionsavgift för att ha satt upp en övervakningskamera i ett trapphus i Sala backe.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Uppsalahem monterat en övervakningskamera i ett trapphus i Sala backe för att komma till rätta med ett långvarigt grannbråk.

Hyresgästen som kände sig övervakad anmälde Uppsalahem till Datainspektionen för otillåten kameraövervakning. I ett färskt beslut ställer sig myndigheten på hyresgästens sida. Uppsalahem åläggs att betala en sanktionsavgift på 300 000 kronor för att ha brutit mot dataskyddsförordningen, GDPR.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Datainspektionen skriver i sitt beslut att man har förståelse för att Uppsalahem tog till kameraövervakning för att komma tillrätta med problemen i trappuppgången. Men hyresgästernas integritet är ännu viktigare och därför åläggs Uppsalahem att betala sanktionsavgiften.

Kameran monterades i fastigheten i slutet på februari i år och bevakningen pågick dygnet runt fram till och med den 14 maj. Bakgrunden är att hyresgäster i trappuppgången kände sig trakasserade av en granne som bland annat anklagas för att ha stulit post ur postboxarna. Kameran var riktad mot den utpekade hyresgästens ytterdörr och mot dennes granne, som särskilt ska ha varit utsatt för trakasserier. Efter att kameran sattes upp ska störningarna och trakasserierna helt ha upphört.

Annons

Att kameraövervakningen fick stopp på grannbråket ” talar för att bevakningen varit nödvändig för att skydda bolagets och hyresgästernas berättigade intressen”, skriver myndigheten i beslutet.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Bara ett fåtal anställda på Uppsalahem kunde ta del av det filmade materialet. Det, samt att bolaget har valt att använda sig av endast en kamera och placerat den där man bedömt att den haft potential att ge störst effekt, tycker Datainspektionen är positivt. Men man tycker också att Uppsalahem kunde ha riktat kameran så att den inte filmade in i hyresgästernas hall. Eftersom kameran fanns på bottenvåningen har även andra hyresgäster blivit filmade när de rör sig i trapphuset.

Uppsalahem har tre veckor på sig att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm. Uppsalahem har ännu inte beslutat sig för om man ska göra det.

Annons

– Vi är naturligtvis inte nöjda med Datainspektionens beslut och nivå på sanktionsavgift. I det stora hela har vi agerat på ett korrekt sätt, vilket Datainspektionen också understryker. Dock bedömer de ändå att integritetsintresset väger tyngre, skriver Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem, i ett mejl.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.
Läs också Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.