Annons

Uppsalahems övervakning granskas – riskerar miljonböter

Uppsala Efter ett långvarigt grannbråk har Uppsalahem satt upp en kamera i trapphuset. Nu ska Datainspektionen granska om övervakningen strider mot lagen. Det kommunala bostadsbolaget riskerar då sanktionsavgifter i miljonklassen.
Foto: Datainspektionen/Monika Steczkó
Ifrågasatt övervakning. Uppsalahems kameraövervakning i ett trapphus granskas av Datainspektionen. Ett långvarigt grannbråk är anledningen till övervakningen.

Kameran ska enligt anmälaren vara direkt riktad mot dennes ytterdörr. Hyresgästen känner sig övervakad och har klagat hos Datainspektionen, som nu ska utreda om bostadsbolagets agerande strider mot Dataskyddsförordningen GDPR.

– Om uppgifterna i anmälan stämmer är det första gången jag känner till som en kamera monterats så direkt riktad mot en boende. Därför har vi inlett en granskning, säger Gustav Linder, jurist på Datainspektionen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Upprinnelsen tycks, av anmälan att döma, vara ett långvarigt bråk mellan den övervakade hyresgästen och flera av dennes grannar i området Salabacke i Uppsala. Det handlar bland annat om anklagelser om att den nu kameraövervakade grannen ska ha stulit post nere i de gemensamma postboxarna. Anmälaren säger sig också konfronterat sin granne med att stå utanför fönstret och titta in flera gånger samma dag.

Annons

”Jag har blivit svartmålad flera gånger om av granntanterna, och därmed blir man tydligen automatiskt skyldig, men det finns inga bevis för det dom anklagar mig för”, skriver anmälaren.

Information om att kameran satts upp säger sig hyresgästen fått först cirka tre timmar efter att kameran monterats.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Uppsalahem har nu fram till den 9 juni på sig att besvara Datainspektionens skrivelse. Om myndigheten bedömer att kameraövervakningen strider mot GDPR kan påföljden bli allt ifrån att bolaget får en reprimand och tvingas plocka ner kameran, till att man får betala sanktionsavgift. Hittills har Datainspektionen oftast beslutat om avgifter omkring 100 000 kronor, men den högsta summan är 20 miljoner euro, det vill säga över 200 miljoner kronor. Det är dock inte sannolikt att det kommer handla om belopp på den övre skalan i detta fall, enligt Gustav Linder på Datainspektionen.

Annons

Hem & Hyra har sökt Uppsalahem. Uppdaterat: Uppsalahems bolagsjurist Lina Berglund svarar i mejl: Vi kommer att besvara datainspektionens frågor och inväntar deras utlåtande i ärendet.

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.