Utan skydd om du hyr del av bostad

Nyheter Se upp om du hyr en del av någon annans bostad – även om du har egen ytterdörr och toalett kan du sakna besittningsskydd. Det fick en man i Ystad erfara när han blev uppsagd.

Efter mycket bråk och flera rättsliga prövningar tvingas en andrahandshyresgäst i Ystad att ge upp sin bostad.

Orsaken är att hans hem räknas som en så kallad elastisk lägenhet – en lägenhet som tekniskt sett är att betrakta som del av en annan bostad, trots att den har en egen ytterdörr.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Från början var de två grannlägenheterna olika bostäder i ordets alla betydelser. Men när uthyra-ren, som bor i en av lägenheterna, även köpte lägenheten intill beslutade bostadsrättsföreningen att betrakta de två bostäderna som en.

När uthyraren och hyresgästen sedermera blev osams beslutade sig den förstnämnde att säga upp den sistnämnde.

Hyresgästen bestred ansökan och ärendet hamnade hos tingsrätten. Där konstaterades att lägenheterna förvisso hade varsin ingång och att det saknades passage mellan dem – men eftersom de är belägna invid varandra går de ändå att nyttja som en enhetlig bostad.

Läs ocksåSlarvade konstant med hyran – barnkonventionen räddar mannen från att vräkasTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Det innebär att hyresgästen i juridisk mening inte hyr en egen lägenhet utan en del av annans bostad – vilket innebär att besittningsskyddet inte gäller.

Även en något oenig hovrätt gör samma bedömning. Mannens rätt att hyra var därmed förverkad.

Fakta: Elastisk lägenhet

En hyresgäst som hyr lägenhet som utgör en del av hyresvärdens egna bostad är undantagen reglerna om rätt till besittningsskydd. Detta enligt 12 kap. 45 § 1 st. 3 p. Jordabalk (JB).

Fakta: Besittningsskydd

Innebär att hyresgästen innehar en starkare ställning gentemot hyresvärden. Hyresgästen har exempelvis rätt att förlänga det tidsbegränsade hyresavtalet, om hyresrätten ej har blivit förverkad.

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Tog över studentkorridorens kök – nu kastas han ut: "Svinstia"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.