Utreder skadestånd för alltför höga hyror
Gode män och anhöriga uppmärksammade Hyresgästföreningen på att hyrorna på omvårdnadsboendet Hagagården på Parkgatan i Borlänge var i väldigt höga. Det som kallades kokvrå var en diskbänk och lägenhetsytan var inte som stor som det sagts.
Tunabyggen erkände att hyran beräknats på fel grunder och sänkte den med 1 000 kronor i månaden. Men Hyresgästföreningen nöjer sig inte med det.
– Egentligen borde Tunabyggen betala tillbaka det som hyresgästerna betalat för mycket, säger Marcus Kjellin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Borlänge.
Marcus Kjellin menar att det som hänt är att Tunabyggen, liksom kommunala bostadsföretag i hela landet, har svårt att finansiera all yta i sina omvårdnadsboenden. Företagen slår då ut kostnaden för ytan i de gemensamma utrymmena och lägger det på hyresgästernas hyror då man menar att hyresgästerna har tillgång till mer ytor än i den egna lägenheten när de till exempel äter eller deltar i gemensamma aktiviteter.
Svaren Hyresgästföreningen fått från Tunabyggen om hyrorna på Hagagården och två andra omvårdnadsboenden i Borlänge har varit minst sagt märkliga.
– Bland annat har man sagt att hyresnivån inte spelar någon roll eftersom så många av hyresgästerna har försörjningsstöd. Bostadsföretaget låter alltså annan kommunal verksamhet betala och det blir en rundflyttning av offentliga medel, säger Marcus Kjellin.
Marcus Kjellin kallar det som hänt maktmissbruk och menar att det är viktigt att Hyresgästföreningen engagerar sig i frågan och tar sitt sociala ansvar.
– Vi kommer att ha en offensiv attityd när vi utreder om vi kan driva frågan om skadestånd av Tunabyggen. Det här handlar om en särskilt svag kategori hyresgäster, säger Marcus Kjellin.