Annons

Utredning om fri hyressättning försenad – då släpps den

Nyheter Den 31 maj är här och det bidde ingen utredning om fri hyressättning i nyproduktion. Men vad bidde det då?
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet / Montage

Den 31 maj har på förhand varit ett viktigt datum för landets hyresgäster. Utredningen om fri hyressättning vid nyproduktion ska redovisas och kampen om “marknadshyror” trappas upp.

I exempelvis tidningarna Dagens nyheter och Arbetet har det skrivits debattartiklar denna dag. I tv-sofforna gjordes inslag om utredningen på morgonen. Hyresgästföreningen planerar en stor kampanj denna dag och överlämnar över 100 000 namnunderskrifter i protest mot de kommande förslagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är egentligen bara en sak som saknas – själva utredningen. Trots att politiker, experter, parter och motparter har väntat på detta datum, den 31 maj, så finns inte utredningen på regeringens sajt.

Och när Hem & Hyra ringer till en av utredarna, Anna Svensson, kommer ett lite överraskande besked.

– Det datumet som vi fått från Justitiedepartementet är den fjärde juni. Så du får rulla tummarna lite.

Läs ocksåNya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar"

Men, det datum som står överallt är den 31 maj?

– I direktiven står det det, det stämmer.

Har det blivit försenat?

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– Det datum som vi fått från departementet är den 4 juni helt enkelt.

Men jag blir lite frågande för det står att uppdraget ska redovisas senast den 31 maj?

Annons

– Du får nästan ringa till departementet och fråga.

Den 4 juni är ett nytt datum för de flesta som gått och väntat på utredningen. Det datum som hela tiden kommunicerats är den 31 maj, och det är också det datum som står i direktiven för utredningen. Ordagrant står det: “Uppdraget ska redovisas senast den 31 maj 2021”.

Den 4 juni är en fredag samma vecka. Fredagar brukar ibland ses som en bra dag för att presentera mindre populära nyheter. Genom att släppa en nyhet sent på fredagar är det mindre sannolikt att intresset, och därigenom genomslaget, blir lika stort.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder är kritisk mot att utredningen inte har presenterats ännu:

– I värsta fall skjuts offentliggörandet av utredningen upp framåt helgen, när nyhetsbevakningen inte är lika stor. Regeringen verkar inte inse det stora intresset för frågan. Det här förslaget går inte att smyga fram

Men vi ska inte dra förhastade slutsatser. Istället jagar vi vidare efter någon på Justitiedepartementet som kan svara angående det nya datumet. 

Ytterst ansvarig är justitieminister Morgan Johansson (S) och vi ringer hans pressekreterare Sofie Rudh och berättar att vi är på jakt efter utredningen men inte hittar den.

– Det beror på att vi tar emot 2-3 utredningar i veckan och den tid som står i direktiven, den 31 maj, är vad man siktar på men sedan ska också kalendariet gå ihop.

Det verkar inte vara så många som vet om att det är ett nytt datum som gäller med tanke på alla debattartiklar?

Annons

– Jag kan inte riktigt bedöma hur många som har vetat om det. De som har hört av sig har jag berättat att den kommer lite senare och detta är inget som gäller specifikt för bara den här utredningen utan de datum som är angivna nås ibland. Ibland blir det tidigare och ibland senare. Så det är inget udda.

När vi pratade med en av utredarna så sa de att de fått datumet den 4 juni?

– Det är vår arbetshypotes ja.

Det är en fredag, och den som är lite konspiratoriskt lagd skulle kunna anse att det är en bra dag att presentera nyheter som man vill ska få lite mindre spridning. Finns det någon sådan tanke bakom? 

– Nej.

Intresset är ändå rätt stort för denna utredningen – finns det någon möjlighet att den presenteras tidigare än den 4 juni?

– Som jag sa inledningsvis är det ganska mycket av ett kalenderpussel, så det kan inte uteslutas. Men som du fått bekräftat av utredningen så är den fjärde vår arbetshypotes.

Läs också Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.