Annons

Utredning öppnar för fjärrvärmekonkurrens

Nyheter ​Fastighetsägarna sjunger lovsång, Hyresgästföreningen och Sabo är mer avvaktande Uppfattningarna är delande om den nyligen presenterade utredningen om fjärrvärme.

​Nio av tio svenska hyreslägenheter värms upp med fjärrvärme. Marknaden för fjärrvärme avreglerades för ungefär 15 år sedan. Då lyftes fjärrvärmebolagen ut ur kommunallagen och krav på affärsmässighet infördes. Många kommuner, exempelvis Stockholm, valde att sälja ut sitt fjärrvärmebolag till privata aktörer. Priserna på fjärrvärme har stigit kraftigt de senaste åren och kritiker har hävdat att bolagen utnyttjat att det inte finns någon konkurrens i fjärr-värmenäten, som det gör i exempelvis elnäten.

Det ska det bli ändring på nu, enligt en ny utredning som regeringen nyligen presenterade. Där föreslås att fjärrvärmenäten ska öppnas för konkurrens. Det kommer, enligt förslaget, att finnas en distributör som tillhandahåller fjärrvärmenätet. Sedan ska det bli möjligt med flera leverantörer i nätet, som fastighetsägarna ska kunna välja bland.
De privata hyresvärdarnas organisation Fastighetsägarna jublar över beslutet. På sin webbplats har organisationen låtit lägga upp en film där en manskör sjunger en lovsång till utredningen och dess förslag. Sabo, som organiserar de kommunala bostadsbolagen, är betydligt mer avvaktande och skriver att det är oklart hur kunden påverkas.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hyresgästföreningen är inne på Sabos avvaktande linje.
– Det är angeläget med en väl fungerande fjärrvärmemarknad med låga priser. Men det är svårt att sia om hur utredningens förslag skulle påverka fastighetsägarna och därmed hyresgästerna. Vi får sätta oss ner och läsa på mer, säger Karin Lindeberg, utredare på Hyresgästföreningen.
Nu ska fjärrvärmeutredningen ut på remiss. Hyresgästföreningen är en av de organisationer som kommer att lämna synpunkter.

Annons
Läs också Efter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst” Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Spillvärme från gruvan blir värme och varmvatten Klart med ägarbyte för tvångsförvaltat hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.