HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vad gör marknadens parter?

Nyheter Vad gör ni för att hejda svarthandeln? Hem & Hyra frågade två av bostadsmarknadens parter.

Marie Linder, ordförande, Hyresgästföreningen:

Det är ju bostadsbristen som är grunden för det här. Alltså måste vi få fart på byggandet, framför allt av hyresrätter som människor har råd att bo i. Det löser inte situationen här och nu, men långsiktigt är det avgörande att det byggs mycket mer.

Läs ocksåKvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”

Hyresgästföreningen kan fortsätta att upplysa om hur lagstiftningen ser ut. Det är inte olagligt att köpa svart, men man kan bli av med kontraktet. Vi får en hel del samtal om svarthandel till vår rådgivning.
Dessutom är det en fråga för vår motpart. De flesta fastighetsägare är seriösa och vill inte ha sådana här affärer i sin bransch. Det är viktigt att Fastighetsägarnas etiska råd tar tag i de här frågorna och agerar.

För att flyktingmottagandet inte ska leda till ökad svarthandel är det viktigt att alla kommuner tar emot fler nyanlända på ett ordnat och planerat sätt.
Vi i Hyresgästföreningen kan göra som i region Bäsk. De ordnar boskolor på asylboenden, berättar om vilka rättigheter och skyldigheter man har här, ger människor verktyg och kunskap om vad som gäller på bostadsmarknaden. Det skulle jag gärna se mer av – men även att vi ser till att mötas och prata i bostadsområdena.

Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna:

Läs ocksåUtan varmt vatten ingen hyresgäst - hovrätten river kvinnans kontrakt

Svarthandeln beror naturligtvis på att vi har en dysfunktionell hyresmarknad. Ingenting annat. Om vi hade en fungerande marknad med en mötespunkt mellan efterfrågan och tillgång så hade vi inte haft den här diskussionen.
Hyresvärdar som är med i Fastighetsägarföreningen förbinder sig att följa våra etiska regler. Det innebär bland annat nolltolerans mot att man kräver svarta pengar för hyreskontrakt. Jag kan inte tänka mig att det är särskilt vanligt bland våra medlemmar. Rent generellt är det mest ett problem för Stockholmsregionen.

Att nya svenskar tvingas betala för att komma in på bostadsmarknaden är inget som förvånar mig. På alla marknader där det förekommer en brist finns det ett missbruk.
Bytesrätten ser jag inte någon anledning att inskränka. Om två hyresgäster vill byta lägenheter med varandra på ett schyst sätt är väl det bra.
Den bostadsbrist vi ser nu är ett symtom på att vi haft en hyresreglering, även om en del väljer att kalla det något annat, i många år. Den gör att vi får bostadsbrist och svartkontrakt.
En långsiktig övergång till en friare hyressättning i kombination med ett starkt konsumentskydd är lösningen.

Läs också Sänglös man köpte sitt hyreskontrakt – inte skäl för uppsägning Hyrde ut lägenhet som tjänstebostad - nu vräks företagaren Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.