Svartkontraktshärvan växer – stort antal misstänkta: ”Har drivits i organiserad form som ett företag”

Stockholm Hyreskontrakt ska ha sålts i smyg för stora summor pengar i stället för att förmedlas via bostadskö. Polisen utreder omfattande svarthandel kopplat till förvaltaren Newsec och SPP:s hyreshus i Stockholm. Bland de misstänkta säljarna finns personer med bakgrund inom bostadsbolag eller som kan knytas till tidigare svarthandelshärvor.
Foto: Polisen/Gertrud Svensén/Anders Paulsson
En före detta anställd på Newsec misstänks tillsammans med andra för att ha sålt hyreskontrakt.

Bostadshärvan i Stockholm kan vara den största som någonsin blivit avslöjad. Hem & Hyra kunde nyligen berätta att polisen utreder hundratals hyreskontrakt som ska ha bytt ägare på den svarta marknaden.

– Utredningen tyder i nuläget på att det har drivits i organiserad form som ett företag med ett tydligt upplägg och olika personer som har olika uppgifter, säger kammaråklagaren Anna Meyrowitsch.

Läs ocksåKöpte svartkontrakt i Estniska huset – förlorade alla pengar

Det var fastighetsförvaltaren Newsec som i början av förra sommaren kontaktade polisen. Enligt företagets anmälan skulle kontrakt till över 140 hyresrätter ha sålts och en före detta anställd på Newsec pekades ut som ansvarig.

I början av mars i år tog utredningen fart efter flera gripanden. Sedan dess har härvan svällt och elva personer står uppsatta på målet. Fyra av dessa har suttit häktade för grovt brott mot jordabalken, det vill säga svarthandel i stor omfattning, men mot sitt nekande. Övriga sju är misstänkta för att ha köpt hyreskontrakt eller hanterat brottsvinster genom pengatvätt. Men enligt Anna Meyrowitsch finns det betydligt fler som är misstänkta.

Läs ocksåKändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenhetenYnglingagatan

De fyra männen är inte längre häktade – men fortfarande misstänkta.

– Vi har säkrat det material vi behöver för utredningen i nuläget, säger Anna Meyrowitsch.

Kopplingar till fastighetsbolag och förvaltare

Hem & Hyras kartläggning visar att flera av de tidigare häktade är väl insatta i hur bostadsmarknaden fungerar, eftersom de har kopplingar till fastighetsbranschen. Det handlar om personer som arbetat på antingen förvaltar- eller hyresvärdsidan. Men det finns även kopplingar till den svarta bostadsmarknaden.

Den första som blev häktad var den före detta anställde på Newsec, som hade blivit utpekad ut av sin tidigare arbetsgivare. Mannen har arbetat med hyresfrågor på företaget och ska ha enligt misstankarna ha sålt hyreskontrakt. Han är utöver brott mot jordabalken även misstänkt för trolöshet mot huvudman. Detta eftersom han ska ha missbrukat sin anställning på ett sätt som skadat arbetsgivaren. Mannen är utbildad fastighetsförvaltare och har tidigare även arbetat för CBRE, som bland annat förvaltar hyreshus åt fastighetsägare på samma sätt som Newsec.

Svarthandel på Newsec
Arrangerad bild.

En annan man misstänks på samma sätt för att ha sålt kontrakt. Han har tidigare arbetat med uthyrningsfrågor åt fastighetsägaren Akelius, men det finns inga misstankar om brott som gäller den tiden. Mannen har också kopplingar till mellanhandsföretag som sysslar med uthyrning av lägenheter i Stockholm. Även han är fastighetsförvaltare och gick under sin utbildning i samma klass som Newsecmannen. Detta visar dokument som Hem & Hyra tagit del av.

En tredje man, med kopplingar till restaurangbranschen, misstänks också ha varit delaktig i de svarta hyresaffärerna som säljare.

Läs ocksåSäljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontraktSvarthandel med kontrakt. Ett kontrakt undertecknas bakom en hand som håller en 500-kronors sedel.

– Jag nekar såklart men har inga andra kommentarer, säger han till Hem & Hyra.

Utredd för svarta hyresaffärer för femton år sedan

Den fjärde mannen som suttit häktad i målet sticker ut. Han är äldre än de övriga och finns sedan länge i polisens register. Hans namn har vid flera tillfällen kopplats samman med uppgifter om svarthandel. Redan 2010 dök han upp på polisens radar i samband med en annan utredning.

Dokument från polisens utredning om Hammarby sjöstad.

”I samband med förhör i utredningen har uppgifter framkommit avseende en personkrets som kan misstänkas förmedla hyresbostäder mot betalning. Uppgifterna tyder på att detta sker systematiskt och utan fastighetsägarens vetskap”, står det i dokument som Hem & Hyra tagit del från den gamla utredningen. Enligt polisen handlade det om svarthandel i en ”större verksamhet” i Hammarby sjöstad men fallet blev senare nedlagt på grund av brist på bevis.

Mannen har även senare flera gånger blivit stämd på pengar och anklagad för att ha blåst köpare och aldrig levererat hyreskontrakt som han ska ha fått betalt för.

Utredningens huvudspår i det aktuella Newsecfallet är att kärnan i organisationen bakom handeln med hyresrätterna finns bland de misstänkta. Det handlar om personer som ska ha haft organiserande roller, tillgång till hyreslägenheter eller som agerat mäklare och skött kontakter med intresserade köpare.

Pensionsförvaltaren SPP:s hyreshus i fokus

Polisens utredare fokuserar nu på att gå igenom beslagtagna mobiltelefoner. Åklagaren menar att det finns otaliga textmeddelanden som ger en bra bild av hur affärerna har gått till.

– Vi har hittat ett större antal försäljningar som vi utreder nu. Vi ser att de diskuterar försäljningar av lägenhetskontrakt i olika meddelanden och kan se hur det har gått till. Jag vill inte gå in på summor men det rör sig om stora belopp, säger Anna Meyrowitsch.

Konversationerna berör flera olika adresser i Stockholms innerstad, Täby och Järfälla. Newsec har varit förvaltare i husen vars ägare är pensionsförvaltaren SPP som är del av finanskoncernen Storebrand. Men enligt åklagaren finns det även uppgifter om ytterligare hyresvärdar som kan ha vara drabbade. SPP har inte velat ställa upp på en intervju men kommunikationsansvariga Sara Skärvad kommenterar företagets inblanding ett mejl.

”Vi har blivit informerade av Newsec att de har gjort en polisanmälan mot en före detta anställd. Om det omfattar vårt bestånd kommer polisutredningen att visa. I övrigt hänvisar vi till Newsec som är målsägare i fallet”, skriver hon. Men om SPP vet att det förekommit försäljning av hyreskontrakt i bolagets fastigheter eller om någon av bolagets anställda är involverade i affärerna, får vi inget svar på.

Newsec
Elin Edelström, Newsec.

Newsec har valt att inte kommentera några detaljer om härvan men kommunikationschefen Elin Edelström har tidigare sagt så här till Hem & Hyra:

– Jag kan bekräfta att vi har gjort en polisanmälan i ett fall där det inte går att utesluta att brott begåtts av en före detta medarbetare i samband med hyresförmedling. Vi ser givetvis oerhört allvarligt på det här och samarbetar fullt ut med polisen.

Fotnot: Hem & Hyra har sökt flera av de misstänkta som inte gått att nå.

Fakta: Sålda kontrakt och falsk kötid – tidigare hyreshärvor

Sedan 2019 är det olagligt att både sälja och köpa hyreskontrakt, innan var det bara ovanligt att sälja. Men det är ovanligt att svarthandel avslöjas och leder vidare till åtal. På senare år har Hem & Hyra rapporterat om ett fåtal rättsfall som rör olaglig brottslighet som kan kopplas till förmedling av hyresrätter. Men även härvor där köpare inte gjort sig skyldig till brott.

Jobbade på bostadsförmedling – sålde kötid

2021 dömdes en man i Malmö tingsrätt för grovt dataintrång. Mannen hade jobbat på den regionala förmedlingen Boplats Syd och manipulerat bostadskön genom ett säkerhetshål i datasystemet. Detta innebar att 28 personer kunde gå före andra i kön genom att deras kötid manipulerades och blev längre än vad den i verkligheten var. Fallet rörde lägenheter hos Stena och kommunala MKB. Domen i sig var då unik eftersom den rörde en insider på en bostadsförmedling.

Boplats syd

Mamma och dotter förmedlade svartkontrakt

I ett uppmärksammat fall misstänktes en mamma och hennes dotter ha agerat svartmäklare och förmedlat ett stort antal hyreskontrakt mot betalning. Stora paradvåningar i Stockholms innerstad hade sålts för miljontals kronor. De dömdes 2023 för att ha förmedlat uppemot 15 hyreskontrakt mot betalning. Dottern fick fängelse i 1 år och 7 månader medan mamman dömdes till fängelse i 1 år och 5 månader.

Ola Rapace i stor svartkontraktshärva

Sommaren 2020 stämde skådespelaren Ola Rapace och tio andra personer dödsboet till sin avlidna hyresvärd. I ansökan berättade hyresgästerna hur de köpt sina lägenhetskontrakt för över fyra miljoner kronor mellan 1997 och 2013, under en tid då det inte var olagligt att köpa kontrakt. De krävde tillbaka pengarna med ränta, totalt tio miljoner kronor. I maj 2022, dagen innan rättegången skulle starta tog historien en oväntad vändning. Hyresgästerna drog tillbaka sin stämning efter att ha nått en hemlig överenskommelse med dödsboet.

Fakta: Newsec och SPP – förvaltare och ägare

Newsec är internationellt verksamt fastighetsföretag med huvudkontor i Stockholm. Newsec beskriver sig som ”norra Europas största förvaltare av fastigheter” och äger inga egna hus. Företaget förvaltar hyresrätter på uppdrag av fastighetsägare i Stockholm, Malmö, Göteborg, Uppsala, Sigtuna, Nyköping, Lund, Kungsbacka, Helsingborg och Eskilstuna.

Enligt företaget har man ingen egen bostadskö utan all förmedling sker via andra och i Stockholm handlar det om kommunala Bostadsförmedlingen och HomeQ.

SPP är del av finanskoncernen Storebrand och är i grunden en pensionsförvaltare som erbjuder hyresrätter åt sina kunder. SPP äger hyreshus i Stockholm, Järfälla, Sigtuna, Södertälje och Malmö som förvaltas av Newsec. ”Vi investerar delar av våra kunders pensionspengar i hållbara fastigheter”, skriver SPP på sin hemsida.

Källa: Newsec och SPP

Läs också Privata hyreshus i Fagersta kan tas över av kommunen ”Stora pengar har bytt ägare” – så slog svarthandeln mot Estniska huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.