HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vadstenabo vräktes innan hon hann flytta in

Vadstena När hyreskontraktet var påskrivet ångrade sig värden och hyresgästen fick inte flytta in. Då vände hon sig till kronofogden för att få hjälp. Nu har parterna kommit överens om en lösning.

Enligt hyreskontraktet, som både hyresvärd och hyresgäst undertecknat, skulle kvinnan få flytta in i lägenheten i centrala Vadstena 1 december 2016.

”Jag har bokat min flyttfirma till 1 december och ser verkligen fram emot att flytta till ert vackra hus – är så glad för det”, skriver kvinnan i ett mejl till sin blivande värd några dagar före inflyttning.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Men flyttlasset gick aldrig till lägenheten. När kvinnan bad om att få betala hyran månadsvis i stället för kvartalsvis valde värden att göra en kreditupplysning. Den visade att kvinnan hade 19 betalningsanmärkningar och 450 000 kronor i obetalda skulder registrerade hos kronofogdemyndigheten. Då sade värden upp kontraktet och kvinnan nekades tillträde till lägenheten.

Eftersom hon redan sagt upp sin gamla bostad stod hon inför risken att bli hemlös.

Annons

Kvinnan begärde med hjälp av sitt ombud, Jennifer Myrén på Hyresgästföreningen, handräckning hos kronofogden för att få tillgång till lägenheten. Hyresvärden å sin sida vände sig till hyresnämnden och ansökte om medling i ärendet.

Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

”Vi vill inte att hon flyttar in eftersom hon ljugit och vilselett oss om sin ekonomi, skriver värden i sin ansökan till nämnden.”

Kvinnan förnekar att hon lämnat felaktiga uppgifter och menar att hyresvärden helt enkelt inte frågat om hon har skulder.

– Värden avgör om hyresavtal ska tecknas med hyresgästen eller inte. När väl avtal ingåtts och någon av parterna vill att hyresavtalet ska upphöra gäller hyreslagens regler. En hyresvärd har alltså inte rätt att ta lagen i egna händer och bestämma om hyresgästen ska bo kvar eller inte, säger Jennifer Myrén.

Annons
Läs ocksåAnders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

I hyresnämnden kom parterna överens om att kvinnan skulle få tillgång till lägenheten i tre månader, det vill säga motsvarande uppsägningstiden, under våren.

– Hon vill inte längre bo hos den här hyresvärden och har nu löst sitt boende på annat sätt, säger Jennifer Myrén.

Läs också Evas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där" Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.