Vägglössen sprids med rekordfart
Problemen med vägglöss i svenska bostäder har de senaste åren formligen exploderat. För fem år sedan genomförde Anticimex ett hundratal saneringar. I fjol var siffran 12 000.
En förklaring till ökningen är att vi reser mer och får med oss krypen hem. En annan teori är att vägglusen blivit bättre på att överleva och hitta nya offer.
Gävleborna har på senaste haft särskilt stora problem med vägglöss. Årets två första månader har närmare 100 fall rapporterats inom kommunen – lika många som under hela fjolåret.
I en trappuppgång i stadsdelen Sörby har de små insekterna intagit fyra av sex lägenheter. Trots att vägglöss redan i november konstaterades i en av bostäderna informerades inte de övriga hyresgästerna.
– Det mörkades. En granne trodde att han fått en allergisk reaktion mot sin medicin, och i samma veva började vi få utslag, berättar en av de boende.
När en av de drabbade sedan ville sätta upp ett anslag i trapphuset och varna för vägglössen sade hyresvärden Gavlegårdarna nej. Motiveringen var att man inte ville sprida rädsla och svartmåla någon enskild person.
Enligt en hyresgäst som Hem & Hyra pratat med är situationen i dag ohållbar.
– Man lever i skräck. Barnen vågar inte sova av rädsla för att ”skalbaggarna” ska komma fram och äta på dem. Men vi måste bo kvar och sova i möblerna för att locka fram lössen. Ändå försvinner de inte.
Fastighetsförvaltaren Kenneth Hansen beklagar situationen. Han medger att man saknat tillräcklig beredskap för lusinvasionen.
– Det här är helt nytt för oss också. Nya rutiner kommer att diskuteras för hur vi ska hantera sådana här fall. Om vi ska meddela alla direkt eller inte.
Två av hushållen har via Hyresgästföreningen begärt sänkning av hyran på grund av skadedjuren. Den frågan vill dock Kenneth Hansen vänta med att ta tag i.
– Vi vill få bort lössen först för att diskutera sedan. Vi håller på för fullt och gör allt vi kan.
Enligt Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, är tidig upptäckt och kommunikation nyckeln till att övervinna det växande antalet vägglöss.
– Att få vägglöss påverkar såklart ett företags renommé, därför är det förståligt att man inte pratar om det. Dock löser det inte problemet, utan gör det snarare värre eftersom tiden går och lössen får möjlighet att sprida sig.
Fastighetsbolagen har själva ett ansvar att arbeta fram handlingsplaner för hur man ska motverka spridningen, anser han.
– För det första måste skammen bort så att vi vågar prata om problemet.
Över större avstånd sker spridningen passivt med föremål – man kan spåra spridningen till vistelser utomlands, där lössen följt med kläder hem.
Även medflyttat bohag eller väskor kan innehålla vägglöss.
Överföring av infesterat bohag mellan lägenheter har ökat på senaste, exempelvis genom second hand-köp.
Vägglöss går inte att svälta ihjäl – då kan de söka sig till angränsande lägenheter genom håligheter i väggarna.
Källa: Anticimex