HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vägrar släppa medlemmar till Hyresgästföreningen

Sandviken Hyresgästföreningens medlemsvärvare i Sandviken anklagas för ”fulsälj”. Konkurrenten Sandvikenboendet vägrar nu acceptera ett antal utträden ur den egna föreningen.

Sandviken är en av några få orter i Sverige där det finns två organisationer som konkurrerar om att få företräda hyresgästerna.

En grupp aktiva medlemmar bröt sig 1996 ur Hyresgästföreningen och bildade alternativa organisationen Sandvikenboendet. De förhandlar i dag för tio procent av kommunägda Sandvikenhus hyresgäster medan Hyresgästföreningen har förhandlingsrätten för övriga 90 procent.

Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Nu har det hettat till i relationen mellan de båda hyresgästorganisationerna med ömsesidiga anklagelser om felaktigheter, osanningar och förtal.

Bakgrunden är att Hyresgästföreningen värvat över medlemmar från bostadsområden som Sandvikenboendet betraktar som ”sina”.

– De har använt argument som inte är med sanningen överensstämmande. Som exempelvis att vi är på väg att lägga ned och att vi är avtalslösa. Det är förtal det handlar om, säger Sören Berggren, Sandvikenboendets ordförande.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Påståendet dementeras av Christer Forsberg, Hyresgästföreningens verksamhetsledare:

– Våra värvare säger att de bara lämnat korrekt information och det litar jag fullt ut på.

Medlemsvärvaren Gits Stigsdotter-Nyström känner sig direkt förolämpad av anklagelserna om ”fulsälj”:

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– De hävdar att vi ljuger. Det kan vi bara inte acceptera.

På ett lunchmöte mellan Sören Berggren och Torbjörn Rönnkvist, ordförande i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle och själv Sandvikenbo, diskuterades värvningsstrategierna.

– Jag sade bara rent allmänt att den information som vi lämnar naturligtvis ska vara korrekt och välgrundad, berättar regionordföranden.

Men Sören Berggren gör en annan tolkning. I ett e-postbrev till Hyresgästföreningens medlemsregister skriver Berggren med hänvisning till mötet med Rönnkvist:

”Vi är överens och kommer inte att acceptera de utträdelseanmälningar som inkommit till expeditionen. Då era medlemsvärvare inte framför argument som är med sanningen överensstämmande vid besök hos hyresgästerna. Så för att undvika rättsliga åtgärder ska detta beteende upphöra omgående.”

Konsekvensen blir nu att hyresgäster som byter förening riskerar att, åtminstone tillfälligt, bli dubbelanslutna och tvingade att betala dubbla medlemsavgifter.

– Det är ju just det som är det värsta, att enskilda hyresgäster riskerar att råka illa ut, säger Jimmy Rödlund, enhetschef för medlemsutveckling inom Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Han tycker det är en tråkig situation som uppstått i Sandviken men backar upp sina värvare:

– Får vi frågor om varför vi har högre medlemsavgift än Sandvikenboendet berättar vi att det beror på att vi har anställda förhandlare och jurister medan de har en smalare organisation. I övrigt pratar vi bara om vad vi själva har att erbjuda.

För att lösa den akuta situationen utan att enskilda personer blir ekonomiskt drabbade har nu Hyresgästföreningen infört tre månaders gratis medlemskap i Sandviken, vilket är lika med den uppsägningstid som Sandvikenboendet i praktiken tillämpar i normalfall.

När det gäller beskedet om att medlemmar som värvats över till Hyresgästföreningen inte får gå ur Sandvikenboendet ställer sig Torbjörn Rönnkvist frågande till hur de tänkt:

– Vi har ju föreningsfrihet och det är den som gäller.

 

Fakta: Fakta

Hyresgästföreningen har förhandlingsrätten för 3 651 av Sandvikenhus 4 077 lägenheter.

Sandvikenboendet förhandlar för 426 lägenheter i en del av Björksätra, området Syrenen i centrala Sandviken samt i Järbo.

I förhandlingarna om 2016 års hyror fick föreningarna exakt samma avtal med Sandvikenhus. Tidigare år har det förkommit vissa skillnader.

Att vara medlem i Sandvikenboendet med bara ideellt arbetande representanter kostar 32 kronor i månaden.

Medlemsavgiften i Hyresgästföreningen region Aros-Gävle med både ideellt arbetande förtroendevalda och en professionell organisation är 80 kronor.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.