Annons

Val 2010: Rödgrönt förslag stoppar ombildningar

Nyheter Om den rödgröna oppositionen vinner valet kommer de se till så att minst tre fjärdedelar av hyresgästerna måste rösta för en ombildning för att den ska gå igenom. Hos kommunala Stockholmshem var det bara hälften av de senaste årens ombildningar som kom upp i den siffran.​
Den rödgröna oppositionen vill stoppa de omfattande ombild ningarna som skett i framför allt Stockholm de senaste åren. Om oppositionen vinner valet kommer de höja gränsen för hur många hyresgäster som måste rösta ja vid en köpstämma för att ombildningen ska bli verklighet, från dagens 67 procent till 75 procent.
 
Under den senaste mandatperioden har kommunala bostadsbolaget Stockholmshem sålt drygt 80 fastigheter till bostadsrättsföreningar. I endast hälften av fallen röstade minst tre fjärdelar av hyresgästerna ja till ombildningen.
 
Det är dock tveksamt om hälften av Stockholmshems ombildningar skulle ha stoppats med de nya reglerna verklighet. Det är nämligen rimligt att tro att flera föreningar i så fall skulle ha lagt ned mer tid och arbete för att få en större majoritet, förklarar informationschef Olle Torefeldt.
 
De övriga kommunala bostadsbolagen i Stockholm, Svenska Bostäder och Familjebostäder, har inte kunnat ta fram en siffra över röstsiffrorna. Men dess representanter tror att förslaget skulle slå olika runt om i staden.
 
– Jag har inga exakta siffror, men vi uppskattar att de nya reglerna inte skulle fått någon effekt på ombildningarna i innerstaden. Däremot skulle det lett till färre ombildningar i närförort och i ytterstaden skulle de ha stoppats helt, säger Maria Wester Carlsson, Familjebostäder.
 
Det största kommunala bostadsbolaget i Stockholm, Svenska Bostäder, gör en liknande uppskattning.
 
Men Göran Olsson, vd för Sveriges bostadsrättscentrum tror att förslaget kan få stora konsekvenser, även i storstädernas centrala delar.
 
– Det har funnits fall i Stockholms innerstad där ombildningen hängt på en enda röst så det är klart att förslaget får betydelse.
Thomas Jartsell

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.