Annons

Våldsam hyresvärd skrämmer hyresgäster: ”Skäms att tala om var vi bor”

Örnsköldsvik Värden i Örnsköldsvik är dömd för misshandel och hemfridsbrott hos hyresgäster. Flera boende har flyttat från adressen på Slalomvägen av rädsla. Andra flyr för att de tröttnat på fel som aldrig fixas.

Skrotbilar utanför huset är strippade inpå bara plåten. Grön mossa har fått grepp om både fram- och bakdelar. Och de öppna rutorna har gett vädrets makter tillträde att härja fritt även invändigt.

Tomten runtom huset är ett skrotupplag toppat med en utbränd förrådsbyggnad och en mossbelupen lastbil med texten ”Det privata alternativet”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Beskrivningen är hyresgästernas utsikt från köksfönster och vardagsrum.

1991 köptes flerfamiljshuset på Slalomvägen 4 av en privat hyresvärd.

Sedan dess har inte mycket hänt på adressen.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Eller, jo det har det.

Bortsett från underhållet så förtäljer hyresgästernas berättelser att det skett en hel del i huset de senaste åren.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Men vi börjar här.

Hos Barbro Karlsson, 74, och Eskil Edlund, 75.

De flyttade till Slalomvägen 4 för två år sedan.

– Vi bodde i stan precis intill E4:an i 15 år och var less på all trafik. Vi tänkte det kunde vara skönt att flytta lite strax utanför stan, säger Barbro.

Ett beslut de ångrar idag. Barbro vill inte ens kännas vid sin nuvarande bostadsadress.

– Jag vill inte säga var jag bor, man skäms och jag brukar svara lite diffust. Folk vet ju hur det ser ut här. Huset är ökänt.

Så hur kommer det sig att Barbro och Eskil flyttade just hit då, kan man undra?

Barbro håller med om att de borde anat oråd redan vid en första anblick, men att de flyttade in i tron att huset skulle fixas till och de tyckte faktiskt att den stora lägenheten vid en snabb anblick såg okej ut.

Barbro pekar ut flera sprickor i taket i köket. Även i vardagsrummet finns sprickor i tak och väggar.

Det äldre paret blev också lovade en tvättmaskin uppe i lägenheten så de slapp gå ut och ner i tvättstugan i källaren.

– Värden var här och mätte och allt, men… ja, det är ju två år sen nu.

Någon tvättmaskin såg de alltså aldrig till, däremot la de märke till allt fler brister:

Dålig lukt i bostaden, trasig diskmaskin, sprickor i vägg och tak, trasig torktumlare, sunkig tvättstuga och fallfärdig farstubro som de knappt vågar sig ut på men måste eftersom det är enda vägen in.

Listan är nästan identisk med de brister som Hyresnämnden spaltade upp i en överenskommelse från 2015. Ett avtal som hyresvärden skrev under och lovade rätta till.

– Men han åtgärdade aldrig nåt, berättar Hyresgästföreningens jurist Jan Nyström som var med på mötet och förhandlingen.

Han företrädde den dåvarande hyresgästen som ville att han skulle driva ärendet, ett så kallat åtgärdsföreläggande, i nämnden.

Annons

När värden trotsade överenskommelsen nyttjade hyresgästen något som i hyreslagen kallas ”rätten till självhjälp” . Det innebär att hyresgästen har möjlighet att avhjälpa bristen på värdens bekostnad, om denne inte rättat till bristen trots att hyresgästen har krävt det.

– Hyresgästen anlitade själv folk till att göra det mest akuta. Men sen tröttnade hon ändå på situationen och flyttade till slut ändå.

 

Jan Nyström, jurist på Hyresgästföreningen.

Är inte värden skyldig att uppfylla resten av kraven då?

– Ett åtgärdsbeslut eller en överenskommelse är knuten till ärendet och hyresgästen som drivit det. Flyttar hyresgästen gäller inte överenskommelsen längre, förklarar Jan Nyström.

Han har jobbat som jurist för Hyresgästföreningen i många år och känner väl till de turer som kantar husets historia. Exemplet på Slalomvägen är ändå inte unikt, menar han.

Att som ägare konstant ducka för underhåll av sina fastigheter är enligt Jan Nyström generellt en signal om att värden bara vill få ut så mycket som möjligt ekonomiskt för minsta möjliga ansträngning.

Barbro och Eskil betalar 7 950 kronor i månaden för sin lägenhet på över 80 kvadratmeter. Men gräsklippning, sandning och snöröjning ingår inte. Det ska hyresgästerna i huset sköta själva efter bästa förmåga.

– Ja, och det står ju också i kontraktet vi skrev på. Men det är svårt att klippa utan gräsklippare och sanda utan sand. Bron utanför och sträckan ner till vägen blir glashal på vintern, rena blåisen, säger Barbro, som ramlade och slog sig illa i fjol.

Men vad säger värden då när ni berättar om problemen?

– Nej, han är som han är, det är inget att göra åt. Han vet mycket väl hur det ser ut här, men gör ingenting åt det. Vi har gett upp.

Julia Isaksson, 20 år, bodde tidigare med sin mamma i lägenheten bredvid Barbro och Eskils.

I ett år.

– Vi stod inte ut längre än så. Det var svartmögel och dålig luft i ­lägenheten, säger Julia Isaksson.

Hon berättar att både hon och hennes mamma var ständigt förkylda och ofta hostade under den tid som de bodde i lägenheten.

Julia förknippar åkommorna med lägenheten, dels med tanke på lukten inomhus och dels för att varken hon eller hennes mamma hade de hälsoproblemen före eller efter boendet på Slalomvägen.

Även Barbro Karlsson vittnar om samma hälsoproblem.

– Dessutom var vi ­rädda för hyresvärden. Han hade ett fruktansvärt ­temperament, minns Julia Isaksson.

Även hyresgäster som Hem & Hyra talat med tidigare har vittnat om liknande erfarenheter. Men som det aldrig blivit polissak av.

En koll i brottsregistret visar ändå att fastighetsägaren åtalats och dömts i flera brottmål:

Annons
  • 2015 stämdes värden av en hyresgäst i Bjästa på totalt över 100 000 kronor. Hyresgästen hade lejts för att utföra reparationer som denne inte fått betalt för. Hyresgästen hade även betalat för material och elräkningar i värdens ställe. Stämningen gjordes upp i en förlikning.
  • 2015 fastställde hovrätten en överklagad dom för misshandel. I samband med en besiktning av en spis ska värden ha uppträtt hotfullt och slagit en person i lägenheten med knuten näve i ansiktet. Hovrätten utdömde 10 800 kronor i dagsböter och 5 000 kronor i skadestånd.
  • 2017 dömdes mannen för grov olovlig körning efter att ha kört bil trots indraget körkort.
  • 2017 föll hovrättens dom för hemfridsbrott då fastighetsägaren vid två olika tillfällen olovligen gått in hos en familj i huset för att fota och filma. Bilder som värden sedan lagt upp offentligt på nätet.
  • 2020, fälldes mannen för ringa misshandel. En hyresgäst hade av okänd anledning en del av sitt bohag ståendes på hyresvärdens privata tomt och var där för att hämta dem. Hyresgästen, en kvinna i rullstol, berättade för rätten att värden uppträdde hotfullt och att han tog ett hårt tag om hennes arm och skakade den så kraftigt att hon fick ont och blåmärken efteråt. Hyresvärden hävdade att han skulle visa henne ”hur man hälsar ordentligt”. Domen överklagades av värden, som friades i hovrätten för några veckor sedan i brist på bevis för exakt när blåmärkena uppkommit.

Men hot och våld skrämmer inte Barbro och Eskil.

– Nej, rädd för honom är vi inte, säger Barbro.

– Men vi ska fasiken komma härifrån!

”Jag har hyrt ut till fel folk”

Enligt Lantmäteriet äger hyresvärden på Slalomvägen ytterligare tre fastigheter. Ett flerfamiljshus i Hammerdal i Strömsunds kommun, och två i Örnsköldsviks kommun, i Bjästa och i Domsjö.

Själv bor han i en villa i centrala Örnsköldsvik.

När Hem & Hyra ringer upp mannen bakom adresserna anser han sig inte vara ansvarig för någonting egentligen, varken för misshandel eller att det står mossbelupna bilvrak på tomten.

Och det är svårt att hinna ställa några frågor mellan alla förklaringar han ger.

Angående domen om misshandeln när han utdelade ett knytnävsslag hävdar han att tingsrätten (och således också hovrätten som fastställde domen) blivit förledd:

– Hyresgästerna har gått till tingsrätten och vunnit på lögner. Angående misshandeln så var det jag som blev nerslagen i lägenheten och inte han.

– Jag har varit för godtrogen och slapphänt och hyrt ut till fel folk som ljugit, utnyttjat mig och ofta förstört lägenheterna. De har inte kunnat betala hyran heller och det går ju inte att lugga en flintskallig, eller hur? Så vad ska jag göra när jag inte får in några pengar?

– Och jag har inte haft någon bil heller, för den har blivit stulen två gånger. De la ut den på Blocket och skrev sedan över den på en bulvan. Då blir det svårt för mig att åka och se till huset, eller hur?

– Och visst är det fruktansvärt för hyresgästerna att ha de där skrotbilarna på tomten, men när jag försökte frakta bort dem en gång kom polisen för det fick jag inte göra. Så nu står de där, men det kan jag ju inte göra nåt åt.

– Och tvättstugan har jag ju gjort iordning…

Tvättstugan, rummet där tvättmaskinen står. Till höger är där man kommer ner till källaren, men gången blockeras av bråte.

Men stopp! Det har du väl ändå inte? Jag var själv där 2015 i samband med åtgärdsföreläggandet i Hyresnämnden. Och det ser exakt likadant ut nu som då.

– Jo, men jag har ju lagt klinker och kaklat vid tvättmaskinen. Jag ska bara ta bort allt gammalt som står där. Hyresgästerna har rivit ner och packat in sina grejer där, de tror att det är nåt förråd.

Hur blir det med förstubron, den ser ju rent livsfarlig ut?

– Den ska jag fixa så fort det blir plusgrader bara.

Värden avslutar med att tacka för samtalet.

– Det var bra att du ringde! Jag hade ingen aning om de här klagomålen. Det är faktiskt dagens sanning. Det skulle jag aldrig ljuga om.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.