Annons

Vanligt med fallskärm för kommunal vd

Nyheter Ledig från jobbet med fyra miljoner på fickan? Så kan det gå för en vd som inte räcker till – eller inte gör som ägaren vill. Som Stefan Henrixon.
Foto: Jann Lipka
De flesta vd:ar i kommunala bolag har fallskärmar på en årslön eller mer, visar Hem & Hyras kartläggning. Bilden inspirerad av målaren Rene Magritte.

Två av tre vd:ar i kommunala bostadsbolag kan räkna med att få ut en årslön eller mer om de skulle bli uppsagda.

Var sjätte har en fallskärm på två år eller mer.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

Det visar svaren från de 223 heltidsanställda vd:arna i Hem & Hyras kartläggning av löner och villkor.

Som mest kan det betyda att en vd som blir uppsagd kan kvittera ut runt fyra miljoner kronor från bostadsbolaget. Utan att jobba.

Den främsta motiveringen till långa uppsägningstider och avgångsvederlag är att vd:ar oftast inte omfattas av las, lagen om anställningstrygghet.

Läs ocksåKlanfamilj vräkt från sin lägenhet i GöteborgUppgången från spårvagnsspåren vid Hammarkulletorget. Stadsdelen påverkas starkt av ett släktbaserat, kriminellt nätverk.

När Stefan Henrixon kom till jobbet en tisdag för snart två år sedan blev han uppkallad till kommunhuset i Nybro.

Kvällen innan hade den gamla ordföranden i Nybro bostads AB blivit avsatt. Nu sade den nya ordföranden att Stefan Henrixon måste sluta som vd.

Annons
Läs ocksåStröp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktetHundratusentals svenskar utsätts varje år för våld i nära relation utan att gå till polisen.

– Det kändes tufft. Nu var jag 62 år, men hade jag varit yngre och haft barn hemma, så hade det varit en liten katastrof om jag inte hade haft fallskärm, säger han.

I bakgrunden fanns olika åsikter om hur en försäljning av 300 lägenheter i Nybro skulle gå till. Bolagets vd och styrelse hade haft en annan uppfattning än kommunledningen.

Det är också tanken med fallskärmsavtal: att en företagsledare inte ska vara alltför rädd för att stöta sig med ägarna. Vd:n ska se till bolagets bästa, även om man då riskerar jobbet.

Ett annat argument är att en sparkad vd kan ha svårt att få nytt jobb. Ofta finns sekretessavtal som gör att ingen får uttala sig om orsaken till uppsägningen. Det kan ge upphov till misstankar om att vd:n inte har gjort ett bra jobb eller rent av har misskött sig, vilket ibland också är sant.

Detta är även en risk för arbetsgivaren. Om en vd som har misskött sig kan kvittera ut flera miljoner väcker det uppmärksamhet och vrede. I en kommun handlar det dessutom om skattepengar eller, som här, hyrespengar.

Men Stefan Henrixons fick mycket sympatier efter sin sorti och flera erbjudanden om jobb. Nu har han en egen konsultfirma och är deltids-vd för Högsby bostäder.

Ändå var hans tvååriga avgångsvederlag en viktig trygghet.

Annons

– Det är jätteviktigt, särskilt i ett kommunalt bolag eftersom politiken kan vara oförutsägbar och får gå före bolagets ekonomi ibland, säger han.

Många andra grupper har ändå betydligt otryggare jobb än verkställande direktörer. Visserligen kan fast anställda inte sägas upp utan ”saklig grund”, till exempel arbetsbrist, men sådan uppstår ofta. Timanställda, inhoppare och bemanningsanställda kan bli utan lön utan någon fallskärm alls.

Chefsorganisationen Ledarna, som har medlemmar på alla chefsnivåer, betonar att eftersom vd:ar inte omfattas av lagen om anställningsskydd är det viktigt att reglera det ekonomiska skyddet vid uppsägning.

Däremot kan höga ersättningar bli omdiskuterade framöver, tror ledarskapsutvecklare AnnCharlotte Bretan.

– Både i USA och Storbritannien finns en diskussion om storleken på höga chefers ersättningar och en tydligare koppling till resultatet. Det är en ny tendens att chefer som inte levererar på en tillräckligt hög nivå får en sänkning av höga ersättningar.

Fakta: Kort om undersökningen

Hem & Hyra har frågat alla vd:ar i kommunala bostadsbolag om deras lön och villkor den 1 oktober 2015. Samtliga har svarat, men i vissa bolag fanns vid den tidpunkten ingen vd. Resultaten bygger på 279 svar.

223 arbetade heltid i bostadsbolaget.
De hade en medellön på 74 000 kronor.
Var femte vd var kvinna.
Kvinnorna tjänade i snitt 7 600 kronor mer än männen.
Kvinnorna hade i snitt 1 500 fler lägenheter i sina bolag.
30 procent av alla hade förmånsbil.

Hela listan finns här.

Alla vd-svar finns här.

Läs också Betalade alla hyror i tid – ändå vräktes fyrabarnsfamiljen två gånger på ett år Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp Duschar och diskar för sällan – kan förlora lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.