HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vänsterpartiet vill ha ett kommunalt byggbolag

Örebro Örebro kommun behöver ett eget byggbolag för att få fart på byggandet. Det föreslår Vänsterpartiet i en motion som lämnas in till kommunfullmäktige imorgon.

Örebro kommun kan bli en av de kommuner i Sverige som går vidare för att undersöka möjligheterna att starta ett eget kommunalt byggbolag. I nuläget har liknande förslag lagts i bland annat Malmö och Norrköping.

Bakgrunden är bostadsbristen och de höga boendekostnaderna för nybyggt.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

– Konkurrensen fungerar inte i dagsläget. Tanken är att råda bot på bostadsbristen och få fart på byggandet. Jag sitter med i Öbo:s styrelse nu och ser att man kan få ett eller två anbud per objekt, och priserna ligger högt vilket gör hyrorna höga. Ett kommunalt byggbolag behöver inte ha samma vinstintresse som ett privat byggbolag, säger Vänsterpartiets oppositionsråd Murad Artin.

Hur skulle det vara förenligt med kommunallagen?

– Ja, enligt lag är det kommunen som har ansvar att det ska finnas bostäder och det är en viktig kommunal angelägenhet att bygga fler bostäder. Det är därför vi vill utdera det här för att se om det är möjligt. När inte konkurrensen fungerar är det vi som måste göra något åt det. Att bo är en social rättighet tycker vi i Vänsterpartiet, det ska inte handla om lönsamhet.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Vilka ska kunna anlita bolaget?

– Kommunen ska kunna anlita det för kommunala fastigheter och för bostäder. Både för byggande och renovering. Men det är inte meningen att det ska bli en prisdumpning – utan helt enkelt att få saker och ting gjorda.

Ser du någon nackdel i det här?

Läs ocksåVattnet avstängt hos Cristian och Rebecca – omröstning fick avgöra startdatum för akuta åtgärdenFörra veckan stängde hyresvärden av vattnet hemma hos Cristian Muñoz, Rebecca Hådell och dottern Luna. Med bara några veckors varsel lyckades familjen snabbt hitta en andrahandslägenhet de kan bo i under den månad som renoveringen väntas pågå.

– Ja. Att de privata byggbolagen borde skämmas eftersom vi anser oss tvungna att starta detta. Jag ser annars inte några nackdelar. Jag ser bara fördelar i att ha större kontroll över kostnadskedjan, vi kan ställa andra sociala krav för att skapa arbetstillfällen och ha längre avskrivningstider.

Vänsterpartiet har ibland varit emot att kommunen ska ha för många bolag, men i det här fallet tänker partiet annorlunda.

– Vi har egentligen varit kritiska till bildandet av för många bolag i Örebro kommun för att vi tycker att den demokratiska insynen är viktig. Men i vissa fall har vi sagt ja. Som med bredbandet, säger Murad Artin.

Vad tror du att ni kommer att få för respons?

– Jag hoppas att flera tycker att detta är intressant så att vi kan gå vidare och se om det kan bli verklighet. För alla skriker om att det finns för lite bostäder och att det är för dyrt. Kanske kan någon från moderat håll vara kritisk och tycka att det här är sådant som näringslivet ska sköta. Men de har visat att det inte fungerar.

Läs också vad Moderaterna, Socialdemokraterna och Hyresgästföreningen säger om förslaget.

Läs också Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.