Varannan ung vuxen känner ensamhet – särskilt hemma

Nyheter Ensamheten bland unga vuxna ökar lavinartat – och ett av skälen kan vara att det är svårt att flytta hemifrån. Därtill gör coronapandemin att alltfler oroar sig inför framtiden.

Det är inte bara äldre och sjuka som drabbas av coronakrisen. En ny undersökning från branschorganisationen Boinstitutet visar att pandemin också spär på framtidsoron hos unga vuxna.

Redan i höstas konstaterade Boinstitutet i en rapport att unga vuxna känner sig alltmer ensamma. Då svarade ungefär var fjärde person mellan 15 och 24 år att de upplevde ensamhet.

Läs ocksåHyresgäst attackerade fastighetstekniker – döms för misshandelHundratusentals svenskar utsätts varje år för våld i nära relation utan att gå till polisen.

I samma undersökning i juni svarade hela 48 procent att de upplever livet som ensamt. Det motsvarar en 60-procentig ökning på bara fyra år, då motsvarande siffra var 18 procent.

Den vanligaste platsen att uppleva ensamhet är dessutom just hemmet, visar undersökningen.

Här gör Boinstitutet en parallell till bostadsbristen, och att många unga vuxna blir kvar hos sina föräldrar högre upp i åldrarna.

Läs ocksåChocken: Obekant man bankade på dörren, trängde sig in och skrek dödshot

– Bostadsbranschen har en viktig roll att spela för att bidra till en välmående ungdomsgeneration och undvika försenat vuxenblivande, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

Att bostadssituationen bidrar till ungas sämre välmående visar sig även i enkätsvaren. På frågan hur saker i deras liv påverkar dem svarar 21 procent att bostadssituationen är ”mycket stressande”. Allra mest oroade är 15-24-åringarna emellertid över sin framtid, sin utbildning och jobb samt ekonomin.

På samtliga frågor har oron ökat sedan undersökningen i höstas.

Läs ocksåHotade att döda grannarnas bebis – sägs uppEn hyresgäst i Göteborg sägs upp efter att ha hotat slita grannarnas bebis i stycken. Grannarna har uppfattat honom som psykiskt sjuk och känt sig mycket rädda.

– Höga bostadspriser är en stressfaktor för unga som i regel tjänar mindre. I en situation med stigande arbetslöshet kan samhället vinna på att underlätta för den här gruppen att klara sina boendekostnader, säger Moa Andersson.

Totalt har 513 personer deltagit i intervjuerna.

Fakta: Andelen unga vuxna som är "mycket stressade"

Min närmaste framtid: 45 procent

Min framtid på längre sikt: 38 procent

Min utbildning/jobb: 45 procent

Min ekonomi: 36 procent

Mina vänner/mitt umgänge: 27 procent

Min bostadssituation: 21 procent

Källa: Boinstitutet

Läs också Mammaträffar ska öka kunskapen om det svenska samhället: "Vi vill minska gapet" Misshandlade grannen – sägs upp efter 40 år i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.