HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varannan ung vuxen känner ensamhet – särskilt hemma

Nyheter Ensamheten bland unga vuxna ökar lavinartat – och ett av skälen kan vara att det är svårt att flytta hemifrån. Därtill gör coronapandemin att alltfler oroar sig inför framtiden.

Det är inte bara äldre och sjuka som drabbas av coronakrisen. En ny undersökning från branschorganisationen Boinstitutet visar att pandemin också spär på framtidsoron hos unga vuxna.

Redan i höstas konstaterade Boinstitutet i en rapport att unga vuxna känner sig alltmer ensamma. Då svarade ungefär var fjärde person mellan 15 och 24 år att de upplevde ensamhet.

Läs ocksåVillan i Eskilstuna ett nav för svarthandel – "Huset är ökänt"

I samma undersökning i juni svarade hela 48 procent att de upplever livet som ensamt. Det motsvarar en 60-procentig ökning på bara fyra år, då motsvarande siffra var 18 procent.

Den vanligaste platsen att uppleva ensamhet är dessutom just hemmet, visar undersökningen.

Här gör Boinstitutet en parallell till bostadsbristen, och att många unga vuxna blir kvar hos sina föräldrar högre upp i åldrarna.

Läs ocksåHemmet brann – Bjarne blev hemlös mitt under pandemin

– Bostadsbranschen har en viktig roll att spela för att bidra till en välmående ungdomsgeneration och undvika försenat vuxenblivande, säger Moa Andersson, verksamhetsledare på Boinstitutet.

Att bostadssituationen bidrar till ungas sämre välmående visar sig även i enkätsvaren. På frågan hur saker i deras liv påverkar dem svarar 21 procent att bostadssituationen är ”mycket stressande”. Allra mest oroade är 15-24-åringarna emellertid över sin framtid, sin utbildning och jobb samt ekonomin.

På samtliga frågor har oron ökat sedan undersökningen i höstas.

Läs ocksåHyresgästföreningen om budgeten: Många utsatta i hyresrätt glöms bort

– Höga bostadspriser är en stressfaktor för unga som i regel tjänar mindre. I en situation med stigande arbetslöshet kan samhället vinna på att underlätta för den här gruppen att klara sina boendekostnader, säger Moa Andersson.

Totalt har 513 personer deltagit i intervjuerna.

Fakta: Andelen unga vuxna som är "mycket stressade"

Min närmaste framtid: 45 procent

Min framtid på längre sikt: 38 procent

Min utbildning/jobb: 45 procent

Min ekonomi: 36 procent

Mina vänner/mitt umgänge: 27 procent

Min bostadssituation: 21 procent

Källa: Boinstitutet

Läs också "Lev ditt liv, var försiktig!" Jennifer vill se öppnade föreningslokaler: ”Restriktionerna hävs ju överallt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.