HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Varbergsbo fick värden att åtgärda en rad brister

Varberg En kvinna i Varberg ville tvinga sin värd att fixa den flagnande fasaden, med hot om vite. Hyresnämnden tycker inte att det behövs. Men tack vare kvinnans krav har värden lovat att åtgärda en rad andra saker.
Vägg med flagnad färg.
Foto: Pixabay

Det var i somras som en Varbergsbo vände sig till Hyres- och arrendenämnden i Göteborg. Hon ville att hyresvärden skulle göra något åt ett flertal brister i huset, en privatägd villa där kvinnan hyr en lägenhet.

Kvinnan tog hjälp av Hyresgästföreningen, och krävde ett åtgärdsföreläggande kopplat till vite om 10 000 kronor för att sätta press på hyresvärden.

Läs ocksåAnna surrar med grannarna

Tidigt i höstas möttes kvinnan och hyresvärden i nämnden. Värden lovade då att senast i oktober ta bort en hög med trädgårdsavfall som stuvats in i ett förråd.

Vidare gick värden med på att ta bort träd och röja i trädgården, åtgärda uteplatsen, sätta nya lister i kvinnans kök där golvmattan släppt i kanterna, samt ordna städutrustning i tvättstugan och för trappstädning.

Så långt var allt gott och väl. Men kvinnan höll fast vid ytterligare några krav. Dels vill hon att fasaden ska åtgärdas, och dels att rabatterna rensas från ogräs. Detta vill inte värden gå med på.

Läs ocksåFår hyra ut bostadsrätt trots protester – på grund av corona

Värden hävdar att huset är ett renoveringsobjekt som kräver omfattande åtgärder, bland annat stambyte. Det finns en plan för detta. Fasaden ingår, men är inte högprioriterad. Det finns mycket annat som måste åtgärdas först, så att inte huset tar skada.

Rabatterna är anlagda efter önskemål från de boende i huset. Enligt värden är det hyresgästerna som ska sköta dem. Blir det för mycket ogräs tar fastighetsägaren bort rabatterna helt och hållet.

För att avgöra saken besökte hyresnämnden nyligen huset och lägenheten. Ledamöterna kunde konstatera att fasadfärgen mycket riktigt har flagnat och att färgen på sina ställen är bubblig.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage

Detta beror dock på att tidigare fastighetsägare felaktigt har målat med plastfärg. Fasaden bedöms som fullt funktionsduglig, och träet är friskt. Huset är dessutom relativt nymålat, så det går i dagsläget inte heller att klaga på bristande underhåll.

”Skönhetsfläckar” på fasaden innebär inte hinder och men i boendet, slår hyresnämnden fast. Hyresnämndens ledamöter hittade även ”lite ogräs” i rabatterna, men inte mer än att det lätt kan rensas bort.

Sammantaget får kvinnan alltså avslag på sin begäran om ett formellt åtgärdsföreläggande.

Läs också Värd riskerar vite på 25 000 kronor Missnöjda hyresgäster i Torshälla slapp inte hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.