Annons

Vård av pappa ger inte rätt till hyreskontrakt

Nyheter ​Hyresgästen lät sin pappa bo i hyreslägenheten, medan han själv bodde tillsammans med sin flickvän i sin bostadsrätt i trakten. Värden sa upp avtalet eftersom hyresgästen inte behövde lägenheten som bostad för egen del. Både hyresnämnd och hovrätt godkände uppsägningen.

​Hyresvärden – HSB-Fastigheter i Norra Stor-Stockholm – hade en rad skäl för antagandet att hyresgästen inte bodde i ettan i Järfälla. Enligt såväl Eniro som hitta.se bodde hyresgästen i bostadsrätten, trots att han formellt var skriven i hyreslägenheten. Även hyresgästens företag hade bostadsrätten som adress.

Värden ville hellre hyra ut till ungdomar under 30 år.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresgästen berättade att hans pappa bor i hyresrätten. Pappan hyrde inte i andra hand utan var inneboende hos sonen/hyresgästen som sov i hyreslägenheten minst tre nätter i veckan.

Annons

Även övriga dagar besökte sonen sin sjuklige pappa. Sonen hade hemtjänstens uppdrag att hjälpa pappan med påklädning, matlagning, städning och annat enligt ett vårdschema från kommunen, som betalade sonen för tjänsterna.

Hyresnämnden drog slutsatsen att sonen i verkligheten bodde i bostadsrätten och alltså inte hade behov av hyresrätten för att få tak över huvudet. Uppsägningen godkändes.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Sonen överklagade till hovrätten, och påpekade att arrangemanget var tillfälligt i väntan på att kommunen skulle erbjuda pappan en handikappanpassad bostad.

Annons

Hovrätten drog dock samma slutsats som hyresnämnden: sonens permanenta boende var i bostadsrätten. Därmed finns inte något lagligt skydd för sonens rätt att behålla hyreskontraktet.

Läs också Hur mycket lukt ska du tåla? Juristen reder ut Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Värden var för sent ute – hyresskulder preskriberas efter två år Fick inte vräka 59-årig kvinna – köpte ut henne för 700 000: "Kan bli olustigt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.