Värd kräver 800 000 kronor av hyresgäst
Det var för drygt 20 år sedan som en hyresgäst i Mölndal skrev på ett 50-årigt hyreskontrakt med en privat hyresvärd. Kontraktet gäller ett bostadshus från förra sekelskiftet med tillhörande lada. Mot en symbolisk hyra på 700 kronor i månaden åtog sig mannen att löpande underhålla den gamla gården på egen bekostnad.
Gården har sedan dess bytt ägare. Och nu menar den nuvarande fastighetsägaren att hyresgästen inte har gjort vad som krävts för att hålla husen i samma skick som de var när han skrev på kontraktet.
Hyresvärden har därför lämnat in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt, med krav på att hyresgästen omedelbart ska flytta. Fastighetsägaren vill också ha 805 000 kronor i skadestånd för uteblivna reparationer.
Det är sannolikt det enskilt största skadeståndsanspråket som Hyresgästföreningen region västra Sverige har haft att göra med, bedömer jurist Benny Nyström som företräder den stämda hyresgästen.
– Pengamässigt har nog inget annat ärende varit större än det här, säger han. Vi tolkar det som att de försöker skrämma ut honom. Över huvud taget är sådana här jättelånga hyresavtal sällan under prövning. De är väldigt svåra att antasta. Normalt sett så går det inte.
I stämningsansökan menar fastighetsägaren att besiktning av gården visat på ”en stor mängd fel och brister”, sådana som hyresgästen enligt kontraktet borde ha åtgärdat. Det gäller bland annat vattenläckage, fukt- och mögelskador, samt dåligt skötta ytskikt.
Men enligt Hyresgästföreningen har hyresgästen inte misskött underhåll och renovering på ett sådant sätt att kontraktet är ogiltigt. Husen är gamla och var slitna redan när hyresgästen flyttade in, menar man. Därmed tror Benny Nyström att mannen får bo kvar, och slipper skadeståndet.
Men i så fall yrkar fastighetsägaren på att tingsrätten i andra hand ålägger hyresgästen att snarast möjligt, helst inom 10 månader, utföra en rad reparationsåtgärder. Om dessa inte genomförs omgående finns risk för att hela huset måste rivas, enligt stämningsansökan.
Värden vill också att domstolen ska besluta om ”ett väl tilltaget vite” som hyresgästen ska betala om han inte håller tidsramen.
Om en månad tas fallet upp i tingsrätten för huvudförhandling.