HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värd stoppade småbarnsfamilj från att byta till större lägenhet

Stockholm De bor tre stycken personer på 26 kvadratmeter. Och snart får de tillökning. Men värden vägrade låta familjen byta till en större lägenhet. Nu kovänder värden om bytet och menar att han har blivit felinformerade.
Foto: Kenneth Samuelsson
Malin Finati, Celine och Alex Lobos bor tre personer på 26 kvadratmeter.

Bostadsrättsföreningen Lådkameran 3 i Bandhagen vägrade låta Malin Finati, Alex Lobos och dottern Celine två år byta sin etta på 26 kvadrat mot en större.

Första gången de ansökte om att få byta fick de inget svar, andra gången fick de ett nej efter två månader. Då i ett brev från föreningens förvaltare som skrev att han företräder styrelsen i Brf Lådkameran 3. ”Föreningen har beslutat att avslå denna ansökan” står det i brevet och avslaget motiveras med att föreningen i stället ska ombilda hyresrätten till bostadsrätt och sälja den när hyresgästen flyttar.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

– Nu sist hade vi en tjej som ville byta sin tvåa mot vår lägenhet men hon hoppade av eftersom det dröjde så lång tid innan vår värd svarade på ansökan. De tvingar oss att bo så här, säger Malin Finati.

När hon flyttade in i lägenheten 2008 ägdes husen av Familjebostäder. När lägenheterna ombildades 2010 hade hon inte råd att köpa utan valde att bo kvar i sin hyresrätt.
Sedan dess har hon och sambon Alex Lobos fått dottern Celine och i maj ska familjen få ett barn till.

– Då blir vi fyra personer i en etta så vi är i akut behov av att byta till större, säger hon.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Lägenheten består av ett rum med kokvrå, en dubbelsäng, spjälsäng och ett litet bord med några stolar fyller rummet. På väggen visar tv.n barnprogram. Båda är tydliga med att trångboddheten påverkar familjen negativt. Disk och annat som låter mycket måste får göras innan Celine somnar vid sju – åtta. Att kolla på tv på kvällarna är inte att tänka på.

Annons

– Vår dag tar slut ganska fort, när Celine sover är går det inte att ha på en tv som lyser upp rummet. Vi ligger mest i sängen och kollar på mobilerna, säger hon.

Alex Lobos jobbar sent men att laga mat på kvällen är inte att tänka på.
– Nej det låter för mycket så det blir mest mackor, säger han.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att den som har ett förstahandskontrakt har bytesrätt och därmed rätt att byta sin lägenhet. De enda kraven är att man har beaktansvärda skäl för att byta och att den nya hyresgästen har ordnad ekonomi och inga hyresskulder.

– Om en bostadsrättsförening säger att hyresgästen inte får byta för att lägenheten ska säljas så gör föreningen fel. Hyresgästen har rätt att byta, säger hon.

Hon råder hyresgästerna att gå till hyresnämnden om de inte fått ett svar av hyresvärden på sin bytesförfrågan inom tre veckor. Hyresnämnden ska sedan pröva ärendet skyndsamt och komma med ett besked om de får byta lägenheten.

Annons

Hem & Hyra har försökt nå föreningen via mejl och telefon för att få svar på frågan varför föreningen säger nej till bytet.

I ett mejlsvar skriver nu styrelsen: ”Då styrelsen blivit felinformerad om att vi har rätt att neka byten av hyresrätter har vi fattat ett felaktigt beslut, vi har därför beslutat att ompröva beslutet och godkänna bytet.”

Men det aktuella bytet är tydligen överspelat eftersom det tog för lång tid och byteshyresgästen hoppade av. Kommer ni att godkänna byten i framtiden ?

”Ja i alla lägen där hyresgästen har juridisk rätt att genomföra bytet men till exempel inte i fall där den nya hyresgästen inte har ordnad ekonomi eller om det finns andra liknande skäl att neka.”

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.