HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värden får ofta rätt i hyrestvister

Stockholm Både hyresvärd och hyresgäst kan kräva att hyran ändras. Hem & Hyras granskning visar att i Stockholm är det vanligare att hyresvärden får igenom sina krav. I övriga landet är utfallet mer jämt.

Kjell Söderstams hyra höjdes med 77 procent efter en ombyggnad 2011. Beslutet från hovrätten kom först 2015 och innebar dels en stor retroaktiv hyresskuld och dessutom att hyrorna höjdes lite till för att kompensera för de årliga hyreshöjningarna, totalt blir det 90 procents hyreshöjning. Inför förra årets förhandlingar strandade hyresvärden Wåhlin hyresförhandlingen för de tre fastigheterna i Sundbyberg.

– Nu är vi inne i samma cirkus igen, säger Kjell Söderstam.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

I december ska hyresnämnden ta upp fallet till beslut. De har försökt medla men inte lyckats.
Ännu en långdragen process innebär ytterligare retroaktiva hyreshöjningar och kanske sex procents högre månadshyra.

Annons

– Våra hyror jämförs med Stockholms innerstad, jag befarar att det kan underminera hela förhandlingssystemet, säger
Kjell Söderstam.

Facit från hovrätten visar att hyresvärden har mycket att hämta. Hem & Hyra har gått igenom samtliga ärenden från 2014 och framåt. I 20 fall av 27 fick hyresvärden den hyra de begärt. I övriga sju fick de en del av höjningen. Hyresgästerna fick inte igenom sitt yrkande fullt ut en enda gång.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

I Stockholm, vill säga. De ärenden som överklagats till hovrätten från resten av landet slutar med en liten övervikt åt hyresgästerna. Här fick hyresgästen rätt i tio ärenden och hyresvärden i åtta. Elva ärenden slutade med ett resultat någonstans mitt emellan parternas
yrkanden.

Annons

Bland ärendena finns både tvister om hyran efter upprustning och där de årliga hyresförhandlingarna strandat. Men det
förekommer också att enskilda hyresgäster, eller hyresvärdar, inte är nöjda med en redan förhandlad hyra. I de fallen är det väldigt sällan som hovrätten ändrar hyran.

Fakta: Så gjorde vi undersökningen
  • Hem & Hyra har gått igenom alla ärenden om ändring av hyresvillkor i hovrätten från 2014 till och med 2016.
  • I Stockholms län får hyresvärden som den vill i 20 av 27 fall. I övriga landet endast 8 fall av 29.
  • Totalt avgjordes 56 tvister om ändring av hyresvillkor i Svea Hovrätt under perioden.
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Friad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.