Värden gick med på allt i Hyresnämnden

Spånga Terese och Britt-Louise Selenius har felanmält i flera år – utan gehör från hyresvärden. Först i hyresnämnden kom nya besked, nu går värden med på allt.
Foto: Roger Rosenlund
Terese, Matilda och Britt-Marie Selenius - nu får de bristerna i sin lägenhet åtgärdade.

Britt-Marie, Terese och Matilda – tre generationer Selenius kom gemensamt till Hyresnämnden för att få sin värd, bostadsrättsföreningen Gunilla 19 i Spånga, att gå med på kraven om att få sina lägenheters brister åtgärdade. Brister som var för sig till stor del handlar om allmänt nedgången interiör: slitna snickerier i köket, färg som släppt på toalettdörren, golv som knarrar och annat slitage som ändå varit så allvarliga att Terese dotter brutit en tå mot det ojämna golvet.

Terese och Britt-Marie hyr var sin lägenhet av bostadsrättsföreningen från olika tidpunkter men gemensamt uppger de att det har varit stora problem att få hjälp med underhåll.

Läs ocksåVägrade dyka upp i hyresnämnden: Nu tvingas mannen flytta - och får betala värden 26 000

– Sedan det blev bostadsrättsförening har det inte hänt någonting, säger Britt-Louis Selenius.

Men kravet på åtgärdsföreläggande kombinerat med vite om 50 000 kronor blev kortvarigt i Hyresnämnden. Efter en kort inledning om problemens natur gick bostadsrättsföreningens ombud oavkortat med på alla krav. Återstod fanns alltså bara en överenskommelse om hur lång tid reparationerna ska få ta. Ett halvår, tyckte juridiska ombudet Patrik Esfandi.

– Hantverkare vet man aldrig hur de fungerar, sade han.

Läs ocksåFå försök med nya verktyget mot värstingvärdar – juristen som testat: "Fungerar bra"Halvkroppsporträtt på Susanne Lindmark, som har långt brunt hår som ligger över axlarna och en mörkblå skjorta. I bakgrunden i oskärpa ser man två fönster med gardiner, några ljusa bord och röda stolar, en grön växt, en tavla. Hyresgästföreningen i region Norrland är den region av Hyresgästföreningen som använt förvaltningsföreläggande mest hittills. Men totalt användes det juridksa verktyget bara mot 13 hyresvärdar under de tre första åren efter lagändringen.

Hyresgästföreningens Torbjörn Larsson ansåg att tiden snarare borde handla om tre månader vilket ledde till en kompromiss – allt ska vara åtgärdat innan sista april, annars återupptas ärendet i Hyresnämnden igen.

Läs också Två decennier med skandalhusen i Tobo – hyresgästen Kintu: ”Ingen ska bo så här” Värden misstänker en vattenskada under högar med sopor Hyresnämnden lät mannen behålla lägenheten – nu är han häktad för knark och vapen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.