Annons

Värden tog 9 200 för 20 kvadrat – med krav på att bädda snyggt

Stockholm Bädda sängen varje dag, laga mat på begränsade tider - men helst inte alls. När Pablo Martinez-Pardo från Spanien fick en forskartjänst i Stockholm levde han sin dröm. Fram tills han hyrde ett rum med orimliga krav och hög hyra. "Det blev mardrömslikt", säger Pablo.
Foto: Linda Dahlin
Pablo Martinez-Pardo och Alejandro Valiente är båda forskare vid Stockholms universitet. När Pablo mådde dåligt av sin boendesituation fick han flytta hem till Alejandro.

När Pablo Martinez-Pardo från Spanien fick en forskartjänst vid institutionen för organisk kemi på Stockholms universitet gick en dröm i uppfyllelse.

Han kom till Stockholm i januari i år. Men starten på det nya forskarlivet blev en mardröm. Rummet som han hyrde i våningen vid Odenplan, som till en början verkade så bra, visserligen med hög hyra men med perfekt läge, visade sig vara långt ifrån en lyckträff.

Rummet, som var cirka 20 kvadratmeter, hyrdes ut av en kvinna som själv bodde i resten av våningen på cirka 120 kvadratmeter. För rummet betalade han 9 200 kronor i månaden.

Hyresvärden hade speciella villkor i hyresavtalet, som att han var tvungen att bädda sängen ”med överkast och kuddar dagligen för trevnad”, och inte fick vistas i köket förutom vissa reglerade tider, men helst inte alls då att han uppmanades att äta ute. Om han lagade mat i lägenheten fick han äta på rummet.

– En gång när hon hade haft gäster fick jag inte komma in till köket förrän efter midnatt. Och det blev värre, hon låste dörren till köket tre gånger, då fick jag dricka vatten från handfatet i badrummet. Hon började klaga hur jag lämnade sopor och hur jag rengjorde stekpannan, berättar Pablo.

”Och det blev värre, hon låste dörren till köket tre gånger, då fick jag dricka vatten från handfatet i badrummet.”

Efter det började han använda sina egna köksredskap och hade en egen sopkorg inne på rummet så att det inte skulle finnas något att klaga på.

– Trots det fick jag långa meddelanden på sms varje morgon om vad jag gjort fel. Jag mådde väldigt dåligt av situationen och kände mig stressad, säger Pablo.

Han förlorade vikt och fick svårt att sova och koncentrera sig på forskningen. I februari kände han att han inte kunde bo kvar och fick flytta in hos sin vän och forskarkollega Alejandro Valiente.

Alejandro Valiente och Pablo Martinez-Pardo forskar tillsammans vid institutionen för organisk kemi på Stockholms universitet.

Då tyckte hyresvärden att han inte höll sig till kontraktet. Hon mejlade hans arbetsgivare och hotade att kontakta forskningsprojektets finansiärer, Wallenbergsfamiljen, om Pablo inte följde hennes regler. Bland annat anklagade hon Pablo för att ha lämnat rummet ostädat, med damm under sängen.

– Som tur är har jag fått fullt stöd från universitetet hela tiden, de har varit på min sida, säger Pablo.

En vän till Pablo tipsade honom om att gå med i Hyresgästföreningen, vilket han gjorde. Johan Essén, jurist på Hyresgästföreningen Region Stockholm, tog sig an Pablos ärende.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att en hyresvärd kontaktar sin hyresgästs arbetsgivare på det här sättet, det är mycket anmärkningsvärt, säger han.

Johan Essén har nu ansökt om återbetalning på grund av överhyra hos hyresnämnden, och kräver att Pablo ska få tillbaka 29 000 kronor, då han betalat 5 735 kronor i överhyra per månad.

– Hyran har varit oskäligt hög. En skälig hyra är 3 465 kronor i månaden, enligt Hyresgästföreningens uträkning, säger Johan Essén.

Fastigheten ägs av Digmo Fastigheter. Den förhandlade hyran för kvinnans lägenhet på 150 kvadratmeter är 16 905 kronor i månaden.

Pablo flyttade in i slutet av januari, men fick betala för hela månaden. Dessutom betalade den förra hyresgästen, som flyttade ut en bit in på januari, också hela månadshyran.

– Vilket innebär att hon fick in drygt 18 000 kronor för uthyrningen av det rummet för januari, säger Johan Essén.

Är det okej att ställa så specifika krav och regler för en hyresgäst som blir inneboende?

– Nej, kraven hon ställer är orimliga. Att kräva att hyresgästen måste äta maten på rummet, men helst äta ute är inte ok, och dessutom dyrt. I kontraktet står att hon ska kunna gå in i rummet när som helst och hämta saker. Det påverkar hyresgästens privatliv negativt och hyresvärdens saker borde kunna förvaras i ett annat rumt när hon bor på 150 kvadratmeter och väljer att ha inneboende, säger Johan Essén.

När Pablo skrev på kontraktet hade hon inte översatt det, utan det var på svenska. Hans vän Alejandro Valiente var på plats i Sverige innan Pablo, och var och tittade på rummet innan kontraktet skrevs på.

Vännen och forskarkollegan Alejandro Valiente har varit ett stort stöd för Pablo Martinez-Pardo under den jobbiga tiden.

– Det verkade bra då med tanke på läget och att det är svårt att hitta bostad i Stockholm. Men det var något som skavde, jag kunde inte riktigt säga vad det var, berättar Alejandro, som varit ett stöd för Pablo under den svåra tiden.

– Mitt hjärta blödde när jag såg hur dåligt han mådde. Till slut sa jag att han måste lämna lägenheten omedelbart, så han fick bo hos mig till en början, säger Alejandro.

”Mitt hjärta blödde när jag såg hur dåligt han mådde. Till slut sa jag att han måste lämna lägenheten omedelbart.”

Det slutade med att Pablo betalade hyra för fyra månader för rummet på Odengatan, trots att han bara bodde i rummet i en månad. Nu har han hittat ett annat, billigare boende och mår bra.

– Nu kan jag fokusera på forskningen. Jag hoppas att ingen annan ska råka ut för den här hyresvärden, säger han.

Det är inte första gången hyresvärden hyr ut till överhyra med de specifika kraven. Fastighetsägaren har med stöd av den nya lagen om andrahandsuthyrning, sagt upp henne. Ärendet väntar på att tas upp i hyresnämnden.

Hem&Hyra har pratat med hyresvärden, som avböjer att kommentera.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.