HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kartläggning: Värdarnas misskötsel – tog sig in hos Maria i hemlighet

Nyheter Mer än var sjunde hyresgäst har problem med att värden inte sköter underhållet. En av trettio har en hyresvärd som olagligt tagit sig in i lägenheten och tiotusentals upplever sig trakasserade av sin nuvarande fastighetsägare. Hyresgästen "Maria" tänker nu installera ett larm efter värdens ovälkomna besök.
Foto: Pxhere, Getty images
När "Maria" kom hem en fredagskväll stod en grå plastpåse på golvet. Det visade sig att värden utan lov gått in för att lämna paketet. Obs! Montage.

En av fördelarna med att hyra sitt boende är att man inte behöver bekymra sig över det löpande underhållet och reparationer. Dessvärre lever inte alla hyresvärdar upp till sina skyldigheter.

Med hjälp av opinionsinstitutet Skop har Hem & Hyra kartlagt i vilken utsträckning landets hyresgäster har problem med sin nuvarande värd. 15 procent av intervjupersonerna svarar att fastighetsägaren struntar i att reparera eller ersätta trasig inredning. Det motsvarar cirka 450 000 hyresgäster. Av dessa bor nästan dubbelt så många hos en privat värd än i allmännyttan.

Läs ocksåVill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas

Lika vanligt är att man har svårt att komma i kontakt med värden – ett bekymmer som också är betydligt vanligare med privata fastighetsägare.

Därtill har ungefär var trettionde hyresgäst en värd som utan tillåtelse gått in i deras lägenhet, medan ungefär var femtionde hyresgäst upplever sig trakasserad av värden.

Cirka 450 000 hyresgäster tycker att deras nuvarande värd struntar i att reparera eller ersätta trasig inredning.

För hyresgästen ”Maria”, från en stad i mellersta Sverige, har värdens bristande ansvar och regelbrott lett till en tillvaro i ständig oro.

För Hem & Hyra berättar hon om kvällen då tryggheten i hemmet togs ifrån henne.

– När jag kom hem sent en fredag låg en stor grå påse på golvet. Jag vågade först inte röra den, jag var helt förstörd. Jag hade redan innan haft känslan av att någon varit i lägenheten, men tänkt att jag nog var inbillningssjuk.

Maria har tidigare behövt fly från våldsamma förhållanden och upplevt hur det är att vara förföljd. Det ovälkomna besöket i hennes hem väckte med ens minnena till liv.

Läs ocksåArga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungeraTvå män sitter i ett kök.

– Jag blev helt förstörd och bröt ihop totalt. Vågade först inte röra påsen. Det dröjde flera dagar innan jag kunde lämna lägenheten och gå till jobbet. Känslan av att vara förföljd hade kommit tillbaka.

Så småningom erkände hyresvärden att han varit inne i lägenheten, och att han lämnat påsen för att ”vara snäll”, då innehållet var tänkt till Maria.

Ursäkten hjälpte dock föga. Maria är säker på att hyresvärdens besök inte är den enda gången någon varit inne i lägenheten och har nu gjort en polisanmälan. Förra veckan gick värden med på att byta lägenhetens lås, till en modell som husets huvudnyckel inte går att öppna med. Maria har även beslutat sig för att installera ett larm i bostaden.

Läs ocksåBrister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år"

– Om ingen obehörig går in kommer ju inte larmet att utlösas. Jag måste kunna vara trygg i mitt eget hem.

Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg har Maria full rätt att sätta upp ett larm.

– Det får hon göra. Så länge larmet bara finns inne i bostaden och inte påverkar exempelvis trapphuset. Sedan får själva installationen inte göra någon åverkan på lägenheten.

Ingen for lov att gå in i din lägenhet utan tillåtelse, berättar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Att värden tar sig in i bostaden utan lov är direkt olagligt – om det inte gäller ett absolut nödläge.

– Man har en exklusiv rätt till sitt hem. Undantag är när det exempelvis brinner eller vid en akut vattenskada. I övrigt måste hyresgästen först tillfrågas och ge sitt godkännande. Annars ska man polisanmäla händelsen.

För hyresgäster som har skäl att känna sig otrygga finns möjlighet att få låset utbytt så att någon annan inte kan komma in, berättar hon. I hyresavtalet ska det tydligt anges om hyresvärden har rätt att ha en nyckel till bostaden. Om man inte känner sig trygg med upplägget kan man vända sig till värden och begära en villkorsändring av kontraktet.

– Kommer man inte överens då går det att vända sig till hyresnämnden. Då görs en bedömning utifrån förutsättningarna, och en sak som att värden utan lov gått in i bostaden ska i så fall beaktas.

En annan lösning är att be värden om lov att sätta in ett säkerhetslås med egen nyckel. Det är då viktigt att skriftligen få bekräftat att man som hyresgäst inte behöver återställa installationen vid flytt.

– Annars kan du i värsta fall behöva bekosta en helt ny dörr, säger Susanna Skogsberg.

Fakta: Ur undersökningen
  • 15 procent anser att värden struntar i att reparera eller ersätta trasig inredning.
  • 15 procent har problem att komma i kontakt med sin hyresvärd.
  • 3 procent har en värd som gått in i lägenheten utan att meddela i förväg.
  • 2 procent känner sig trakasserade av sin hyresvärd.
  • 2 procent har en värd som slängt saker utan att fråga.
  • 2 procent har en värd som försökt få dem att flytta utan giltigt skäl.

Källa: Skop/Hem & Hyra

Not: Intervjupersonerna har fått ange flera svar. Totalt har 1 000 hyresgäster intervjuats i undersökningen.

Läs också Expert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas” Bilpool eller egen bil – så här räknar du på vad som är bäst för dig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.