Värden tvingar 90-åriga Ulla att flytta
– Jag tror knappt jag skulle överleva en flytt och vi är många i huset som känner likadant. Dessutom skulle jag inte ha råd att flytta tillbaka, säger Ulla Thede, 90, som bott i huset i 64 år.
Hennes 3,5:a på 88 kvadratmeter kostar 7 197 kronor i månaden. Dyrt som det är, tycker Ulla.
Om HSB Sundsfastigheter skulle få genomföra sina planerade renoveringar och standardhöjningar av lägenheterna kan Ulla enligt
Hyresgästföreningens beräkningar räkna med flera tusenlappar mer i månadshyra.
Huset som ingår i kvarteret Ribershus är byggt 1938 av byggmästaren, Eric Sigfrid Persson.
Redan i sin barndom var området känt för sin elegans och innovativa karaktär. Än idag betraktas husen som ett av Sveriges främsta exempel på klassisk funkisarkitektur. Många av lägenheterna har kvar sina originalkök från 1938.
Den helgjutna rostfria diskbänken tillhör ett av de interiöra guldkornen som riskerar att bli utbytt till laminat om värden får bestämma.
Stadsantikvarien, Anders Reisnert och byggnadsantikvarien Olga Schlyter tycker det vore tragiskt om en omfattande renovering skulle förstöra huset unika karaktär.
De anser att stadsbyggnadskontoret bör kräva att en antikvarisk konsult knyts till projektet för att bevaka de kulturhistoriska värdena.
De flesta i huset accepterar att vissa grundläggande renoveringar måste göras. Samtidigt är flera kritiska till att HSB inte kan tänka sig enklare och billigare lösningar som även skulle gynna husets kulturhistoriska värde.
Helt eller delvis ny köksinredning, nya golv, tvättpelare, golvvärme och diskmaskin är några av de insatserna som Ulla Thede och andra hyresgäster kan tänka sig att avstå från. De förespråkar också en renovering av stammarna istället för ett byte.
– Det vore rimligt av HSB att inte tvinga de befintliga hyresgästerna att betala för en högre standard än de själva vill ha, säger Thomas Lindgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.
När HSB:s bostadsrättsföreningar behöver modernisera sina vatten- och avloppsstammar rekommenderas lagning före byte eftersom det är billigare och ingreppet i kök och badrum kan begränsas.
Men enligt ägaren till Tessins väg 1 är lappa och laga inget alternativ. Det anser chefen för HSB Sundsfastigheter, Henrik Krantz, som hänvisar till de experter som undersökt huset.
– Huset är speciellt och varje lägenhet är olik den andre. Det gör att det är tvunget att göra större ingrepp än vi planerat från början.
Eftersom de flesta i huset inte godkänt renoveringsplanen kommer frågan att tas upp av hyresnämnden som får avgöra hur omfattande standardhöjningar hyresvärden får rätt att göra.
– Vi planerar ingen lyxrenovering. Vi har utgått från vad som anses som normal standard för en renoverad lägenhet och vad vi bedömer att framtida hyresgäster vill ha, säger Henrik Krantz.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.