Annons

Fyra års kamp mot chockhöjda hyror över – firar med bubbel

Solna Den kommunala hyresvärden krävde extra hyreshöjningar på uppemot 70 procent, utöver den årliga höjningen, trots att ingen upprustning skett. Men nu stoppas planerna i hyresnämnden. ”En otrolig lättnad,” säger hyresgästerna Ulf Hagy och Kicki Hell.
"Nu ska vi fira med skumpa, " säger hyresgästen Ulf Hagy som tillsammans med Kicki Hell just fått beskedet att hyresvärdens krav på chockhöjda hyror stoppas.
Foto: Ida Karlsson
"Nu ska vi fira med skumpa, " säger hyresgästen Ulf Hagy som tillsammans med Kicki Hell just fått beskedet att hyresvärdens krav på chockhöjda hyror stoppas.

– Nu ska vi fira med skumpa. Det är många pensionärer som andas ut, säger hyresgästen Ulf Hagy.

För hyresgästerna har det varit en lång väntan på besked. Många har varit oroliga för att inte kunna bo kvar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Utöver den årliga hyreshöjningen som landade på 4,8 procent från första januari ville den allmännyttiga bostadsstiftelsen Signalisten höja hyrorna ännu mer för 570 lägenheter i beståndet.

Bolaget hävdade att lägenheterna i Råsunda i Solna ligger i ett attraktivt läge och krävde extra hyreshöjningar med flera tusenlappar i vissa fall.

Flera års väntan på besked

Signalisten begärde en så kallad bruksvärdering för att kräva hyreshöjningar i ett helt bestånd. Värden krävde höjningar på mellan 9 och 74 procent efter att ha jämfört hyrorna med den högst förhandlade hyran hos privatvärdar i området.

Hyresnämnden har gjort besiktningar av bostäder för att avgöra frågan.

Hotet om en extra hyreshöjning har legat över hyresgästerna i Råsunda under flera år. Men kl 14 i dag kom till slut ett glädjande besked. Signalisten får nej i hyresnämnden.

Annons
Signalisten har jämfört hyrorna med den högst förhandlade hyran hos privatvärdar i området och kräver hyreshöjningar på mellan 9 och 74 procent.
Signalisten har jämfört hyrorna med den högst förhandlade hyran hos privatvärdar i området och krävt extra hyreshöjningar på mellan 9 och 74 procent.

Nämnden konstaterar i beslutet att lägenheterna ”har en enkel och ordinär standard” och att hyrorna redan höjts 2014 och 2018 utifrån bruksvärdet och att det därför inte finns skäl att höja hyrorna mer.

Enligt hyresnämnden har Signalisten i vissa fall gjort jämförelser med lägenheter som har en högre standard och som därför inte kan betraktas som likvärdiga.

Hyresnämnden konstaterar att de hyror som Signalisten krävt är påtagligt högre än hyresläget på orten och därmed oskäliga. ”Gällande hyresnivåer är skäliga. Någon ändring ska därför inte göras,” står i beslutet.

Viktigt avgörande

Sara Irenius, förhandlare, Hyresgästföreningen region Stockholm, menar att det var ett viktigt avgörande då det annars hade kunnat leda till hyreshöjningar på andra håll.

– Vi var rädda att ett beslut om höjda hyror skulle inspirera andra värdar i landet att kräva höjningar på samma sätt. Jag är givetvis mycket glad över att hyresnämnden delar vår uppfattning om att Signalistens krav är obefogade. Vi hoppas att hyresgästerna nu kan pusta ut efter fyra års otrygghet och att Signalisten respekterar hyresnämndens beslut.

Sara Irenius, förhandlare, Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att hon aldrig har hört talas om ett liknande fall där en hyresvärd krävt extra hyreshöjningar för fastigheter utan att dessa rustats upp.
Sara Irenius, förhandlare, Hyresgästföreningen region Stockholm, säger att hon aldrig har hört talas om ett liknande fall där ett allmännyttigt bolag velat höja hyrorna för ett helt bestånd utan att några upprustningar skett.

Hyresgästen Ulf Hagy säger att beskedet från hyresnämnden är en stor lättnad.

Annons

– Det här är vanliga lägenheter för arbetare. Det är inga lyxlägenheter. Förhoppningsvis har Signalisten lärt sig en läxa. Det här visar att man inte kan göra hur som helst med hyresgäster, säger han.

Läs ocksåUlf riskerar chockhöjd hyra – värden vill höja med 25 procent i snitt”Det är skamligt om folk ska behöva betala för ingenting,” säger hyresgästen Ulf Hagy.

Grannen Kicki Hell instämmer.

– Efter fyra år av oro vore det skönt att få ett avslut. Många har haft ont i magen och svårt att sova, säger hon.

Hem & Hyra har sökt Signalistens vd Lars Jolérus för att ställa frågor om hyreskravet och hyresnämndens beslut, men han har inte svarat. Pressansvarig Lisette Berg hänvisar till ett pressmeddelande där det står att bolaget ska gå igenom hyresnämndens beslut.

Läs ocksåVärd vill höja med 25 procent - trots kritik mot underhåll ”Inte höjt standarden på 25 år”Fem hyresgäster sitter runt ett bord i HGFs lokal

Signalisten har senare meddelat att bolaget inte kommer att överklaga beslutet.

Fakta: Krav på hyreshöjningar på mellan 9 och 74 procent

Signalisten, som förvaltar cirka 4 000 hyresrätter i Solna, har utöver den årliga hyreshöjningen krävt att hyrorna höjs ännu mer för 570 lägenheter i beståndet.

Kraven på höjning har sett olika ut för olika lägenheter. För en etta på 20 kvadratmeter har värden krävt en hyreshöjning på 74 procent jämfört med 2021 års hyresnivå. I snitt har det handlat om krav på hyreshöjningar på cirka 25 procent.

Redan 2019 gick Signalisten ut med att de ville höja hyrorna i Råsunda som de menar ligger för lågt. Sedan har det varit flera turer. Ärendet drogs tillbaka vid ett tillfälle. Sedan startade Signalisten en ny process för att göra en prövning av hyrorna i området.

Värden begärde en så kallad bruksvärdering för att kräva hyreshöjningar i ett helt bestånd.

I över fyra år har hyresgästerna fått vänta på besked. De har uppgett att de inte fått någon information av värden om processen sedan hyrorna frystes 2021. Ärendet är ett av de äldsta i landet som nu avgjorts i hyresnämnden.

Läs också Lars renoverade lägenheten – tvingas flytta och riskerar att krävas på en halv miljon Därför fick Eva en hyressänkning och Allan en höjning – så går det när rätten prövar nivån Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.