Annons

Värden: ”Vi särbehandlar inte gamla”

Hagfors Hyresvärden som vill vräka en 93-årig hyresgäst, tänker inte backa. De tycker att hon bestred den nya hyran för sent.

Chinese student house ägs av en person i Stockholm som inte tycker att han kan svara på Hem & Hyras frågor, utan hänvisar vidare.

Skulle du vilja säga något till hyresgästen ni vill vräka?

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Nej, inget. Jag vet inte om du förstår. Ibland får jag ta pengar från hemma för att betala. Tycker du att det är rätt?, frågar han.

Enligt Hyresgästföreningen vräker ni en 93-årig kvinna för en hyreshöjning som är ogiltig, och du har inget att säga om det?

– Okej, vi ska följa lagen. Men vem ska ge pengar till mig? Du får prata med den andra killen om detta, säger han.

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

”Den andra killen” är en man från Hagfors som hyresvärden säger är den som sköter allt administrativt. Själv säger mannen att han tidigare har varit förvaltare, men att han nu ”inte har med bolaget att göra” mer än att han ”hjälper bolaget med kommunikation”.

Enligt honom frågade Chinese student house Hyresgästföreningen inför årets förhandling om det fanns någon förhandlingsordning på fastigheten. Hyresgästföreningen svarade först nej, eftersom fastigheten bytt namn. Vid den tidpunkten delade hyresvärden ut nya kontrakt och meddelade att man tänkte höja hyran inom några månader. Enligt hyresvärdens talesperson i Hagfors, sa alla hyresgäster ja till detta – utom 93-åringen som i stället bestred hyran. Dock gjorde hon det gör sent, enligt talespersonen.

– Inte förrän vi skickade ut de nya hyresavierna tre månader senare, opponerade hon sig och det har lett till att ärendet ligger hos Kronofogden, säger han.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Men där emellan upptäckte Hyresgästföreningen att förhandlingsordningen gällde, att det bara var fastighetsbeteckningen som bytt namn. Så hur ser ni på det?

Annons

– Det tar vi ingen hänsyn till, vi har fått informationen om att den inte gällde och våra beslut är tagna. Så läget är som det är.

Mannen vill inte svara på frågan om på vilket sätt hyreshöjningen på 10 procent är skälig. Men om trappstädningen säger han:

– Det betyder inte att de ska städa utan bara att man inte avsiktligt ska slänga skräp i trappuppgången. Då deltar man aktivt i trappstädningen.

Hur tänker ni göra nu när Hyresgästföreningen menar att höjningen är ogiltig och bestrids?

– Vi anser att vi gjort rätt och går vidare, vi särbehandlar inte någon beroende på om det är kvinnor, män eller hur gamla de är utan det är samma regler för alla.

Så att hon är 93-år och har bott där sedan 50-talet, det tar ni ingen hänsyn till?

– Nej, då skulle vi ju särbehandla henne på grund av att hon är gammal och har bott där sedan de byggde huset. Och det kan vi inte göra.

Här avslutas intervjun, men strax därefter ringer mannen upp igen och ber Hem & Hyra tänka på konsekvenserna för den 93-åriga hyresgästen – om vi skriver.

– Nu blir det ju allmänt känt att det är så här (att hon inte betalar. Reds. anmärkning) och då kan ju människor ha olika åsikter om det. För oss spelar det ju inte så stor roll, men det kan ju bli besvärligt för hyresgästen att folk har åsikter.

Annons

På vilket sätt tror du att hon kan drabbas?

– Att det blir skitprat, det vore himla onödigt tycker jag. Hon är ju 93 år och har bott i fastigheten sedan den byggdes. 

Du tror inte att om man är 93 år, så har man varit med om att folk snackar och att det är mer bekymmersamt att tvingas att flytta från sitt hem?

– Nej, det tror jag inte. Jag delar inte din uppfattning. 

Förhandlaren Anna Nykvist på Hyresgästföreningen står fast i sin syn att höjningen är ogiltig:

– Att de olyckligtvis fått felaktiga uppgifter från början, ändrar inte det faktum att det faktiskt finns en förhandlingsordning. Dessutom borde en hyresvärd som tar över en kommunalägd fastighet känna till reglerna kring det. För förhandlingsordningen följer alltid med tidigare kommunalägda fastigheter. Håller de inte ordning på det, kanske man inte ska vara hyresvärd, säger hon.

Hem & Hyra har kontaktat hyresnämnden i Linköping/Örebro för att få en kommentar om hyreshöjningen är giltig eller inte, men hyresrådet säger att han skulle behöva tid för att sätta sig in i ärendet och vill därför avstå från att svara.

Läs också Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.