Varning för bostadsbedragare
Än så länge råder lugn på storstädernas polisstationer när det gäller anmälningar om bostadsbedrägerier. Men inom ett par tre veckor befaras att det blir precis som tidigare år.
Åtskilliga människor som betalat förskottshyra för att senare, när de står där med flyttlasset vid den nya adressen, upptäcka att de blivit grundlurade på både pengar och bostad. Inte sällan har de sällskap av ytterligare ett gäng personer lurade på precis samma sätt.
– Just vid skolstarten ökar den här formen av brottslighet, av förklarliga skäl då extra många letar efter någonstans att bo, säger Jan Olsson som arbetar på polisens nationella bedrägericentrum, NBC.
Han vill därför varna alla som söker bostad och poängterar vikten av att kontrollera vem som hyr ut, om han eller hon har rätt att hyra ut bostaden och att lägenheten verkligen finns.
– Enklast är att höra av sig direkt till bostadsrättsföreningen eller hyresvärden, säger Jan Olsson.
Han berättar vidare att bedragarna har olika tillvägagångssätt. En variant är att de låtsas agera ombud åt en person utomlands som behöver hyra ut sin lägenhet i Sverige. Två till tre månaders förskottshyra ska då betalas in på ett utländskt konto innan kontrakt och nyckel skickas. Inga personliga möten äger rum och lägenheten visas endast upp på bild.
– För att avslöja sådana bedrägerier kan man googla bilderna för att se om de används någon annanstans på nätet, säger Jan Olsson.
Lägenheter som visas upp på riktigt kan också vara bluff. När förskottshyran betalats försvinner ”uthyraren”. Upp emot trettio drabbade personer per lägenhet är ingen ovanlighet.
– Vi har även haft fall där bedragare hyrt en lägenhet över en helg, visat upp den på lördagen och tagit emot handpenningen på söndagen, säger Jan Olsson.
Visserligen händer det att bedragarna åker fast – och döms. Men det är en klen tröst för dem som drabbats påpekar Cajsa Ernholdt, gruppchef vid Region Syds bedrägeriavdelning.
– Gärningsmännen har sällan ekonomisk möjlighet att betala skadestånd. Förra året hade vi ett fall i Malmö, jag tror att det var uppåt 30 drabbade, men gärningsmannen som dömdes för brotten hade inga pengar att betala med, säger hon.
Kontrollera med fastighetsägaren att personen är lägenhetsinnehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning. Var försiktig när uthyraren skickat e-post med länkar till fastighetsägaren. Det finns bedragare som har skapat falska hemsidor med telefonnummer som har gått till en kumpan.
Kontrollera motpartens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret. Är det samma uppgifter som i annonsen? Ring upp och kontrollera uppgifterna.
Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.
Betala aldrig i förskott innan du har fått se lägenheten och kontrakt är påskrivet. Att vilja ha förskottsbetalning innan uthyraren träffat dig tyder på bedrägeri, vem vill hyra ut åt någon man inte träffat? Speciellt om det råder bostadsbrist och säljarens marknad.
Var vaksam om uthyraren befinner sig utomlands eller inte kan träffas och ändå kräver förskott
Betala inte pengar via anonyma betalningstjänster
Ta gärna med en vän eller anhörig när en lägenhet visas. Fyra ögon kan lättare genomskåda ett bedrägeri
Källa: Polisen