Annons

Vattenavgift höjer hyror?

Gävleborg ​Gästrike Vatten, en samarbetsorganisation i vattenfrågor där Gävle, Ockelbo, Hofors och Älvkarleby kommuner ingår, vill ta ut en lägenhetsavgift på 500 kronor om året i Gävle kommun från och med hösten. Avgiften ska betalas av både villaägare och hyresvärdar.

​– För oss blir det vansinnigt mycket pengar, 8 miljoner kronor per år. Och vi har bara två sätt att ta ut det på; att höja hyrorna eller sälja fastigheter, säger Lars Lennmalm, vice vd i Gavlegårdarna.
Gästrike Vatten ser lägenhetsavgiften som en rättvisefråga. I dag finns en rörlig och en fast del på vattenräkningen. Den fasta delen höjdes med 300 kronor till 1 000 kronor vid årsskiftet och den rörliga ökade med en krona till 12 kronor per kubikmeter.
– Vattentjänstlagen säger att kostnaderna ska fördelas ”skäligt och rättvist” och det nya systemet blir enhetligt och därmed mer rättvist, säger Gunilla Alsén, ekonomidirektör på Gävle Vatten. Det här är heller inget unikt, Hofors och Ockelbo har redan systemet med lägenhetsavgifter.
Mårten Gulin, förhandlare på Hyresgästföreningen, håller inte med om att det nya systemet är rättvist, tvärtom. Dessutom strider det mot de kommunala miljömålen menar han:
– Lägenhetsavgiften är orättfärdig, det är en förtäckt fast kostnad. Rättvisa i det här fallet är att avgiften tas ut för mätaren och att man sedan mäter den faktiska förbrukningen för alla.
Gavlegårdarna har känt till lägenhetsavgiften sedan i början av året men har inte talat direkt med Gästrike Vatten om den. Lars Lennmalm har svårt att se hur Gästrike Vatten ska hinna dra frågan i kommunstyrelse och kommunfullmäktige innan sommaren och få igenom höjningen från 1 september.
– Vår styrelse tar upp frågan 28 maj och vi har redan haft kontakter med kommunstyrelsen och kommunfullmäktige men det materialet är inte offentligt, säger Gunilla Alsén på Gästrike Vatten.
Om fullmäktige skulle säga nej till lägenhetsavgift måste kostnaderna istället täckas av skattemedel och det tycker Gunilla Alsén vore synd:
– De pengarna gör mer nytta i skola och omsorg men all va-verksamhet ska vara självfinansierad så pengarna måste fram på något vis nu när kommunens fonderade medel är slut.

Annons
Annons
Läs också Skyllde vattenskadorna på hyresgästen - krävde 600 000 kronor: ”Var finns rättvisan?” 30 000 Gävlebor får höjning på över 5 procent för tredje året i rad – "Vi vill inte ha ett Sverige där allmännyttan förfaller" Solel sänker elräkningen – för hyresvärden Ulla-Majas källarförråd svämmades över efter skyfallet – grannarna fick själva röja upp Pia kräver skadestånd för brunt vatten i kranen: ”Värden har själv sagt att han inte skulle dricka det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.