Vattentaxor gör ettorna dyrare
Vi står med byggentreprenören Johan Gate på A7-området i Visby. Han är en av öns mindre privata hyresvärdar, men som beslutat sig för att växa och bygga nytt. Bakom ryggen pågår hans senaste storsatsning, 60 nya lägenheter i form av ettor på 32 kvadrat för studenter. Men smolket i bägaren är region Gotlands vattentaxor.
– Bygger jag ett hotell får jag ett pris per kvadratmeter, men bygger jag hyreshus kostar varje lägenhet, vilket gör det dyrare att bygga just små bostäder, säger han.
Att ansluta hans hyreshus med vatten och avlopp hamnar på 2,6 miljoner kronor, men kallar han det för hotell blir kostnaden 1,6 miljoner lägre.
– Det här gör ju minst några hundralappar mer i hyra. Man kan undra om regionen inte vill att det ska byggas några ettor här.
Men för att få kalla det hotell vill regionen att det inte ska finnas kök i bostäderna.
– För att få den lägre taxan ska man tydligen göra så dåliga bostäder att ingen vill bo där. Jag kommer hävda att det här är ett hotell, hävdar regionen något annat får vi mötas i tingsrätten, säger Johan Gate.
Men vattentaxorna ser olika ut mellan kommunerna, där Gotland ligger bland de tjugo dyraste i landet.
För en byggherre kan valet av kommun innebära flera miljoner extra i avgifter. Hade Johan Gate byggt sitt hyreshus i exempelvis Linköping hade vattentaxan hamnat på ungefär
600 000 kronor, alltså 2 miljoner billigare än i Visby. Där tar kommunen ut ett pris per kvadratmeter och inte per bostad.
– Det är en grundprincip, vi ska inte tjäna några pengar på exploateringskostnaderna, utan det ska gå plus minus noll, säger Muharrem Demirok, (C) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Linköping.
Lägsta vattentaxan i landet finner man dock i Ydre.
– Vi är ingen bra jämförelse. Det har inte byggts hyreshus här på 30–40 år, säger Urban Tordsson på Ydre kommun.