Annons

Vattnet dyrast i Hallsberg

Örebro Örebro läns dyraste taxor för vatten och avlopp finns i Hallsbergs kommun. Lägst kostnader har Örebro. Men mest har taxorna ökat i Degerfors.

När hyrorna förhandlas varje år är kostnaderna för vatten och avlopp en viktig del. Men skillnaderna över landet är stora, visar den årliga Nils Holgersson-undersökningen. Bara i Örebro län skiljer det 36 kronor mellan den dyraste och den billigaste kommunen.

De högsta kostnaderna finns i Lekebergs kommun, där priset i kronor per kvadratmeter var 69,2 kronor under 2014. Lägst taxor har Örebro där motsvarande kostnad ligger på 33,6 kronor. Största ökningen står Degerfors för, där kostnaderna ökade med 20,5 procent mellan 2013 och 2014. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Under de 19 år som Hyresgästföreningen, Sabo, Riksbyggen, Fastighetsägarna och HSB gjort Nils Holgersson-undersökningen har taxekostnaderna stigit mer än priset på andra varor. Mellan 2012 och 2013 ökade taxekostnaderna med 3,3 procent, samtidigt som konsumentprisindex, KPI, inte rörde sig alls.

Annons

Hur kommer det sig att skillnaderna är så stora mellan kommunerna? 

– De faktorer som spelar in är kommunens storlek, geografiska läge och befolkningstäthet. I glesbygd kostar det till exempel mer att dra fjärrvärme- och vattenledningar, säger Kjell Berndtsson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Annons
Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

Nils Holgersson-gruppens slutrapport publiceras den 13 november.

Kommun VA i kronor/kvadratmeter
Hallsberg 69,2
Askersund 67
Hällefors 62,3
Laxå 58,6
Ljusnarsberg 56
Kumla 55,5
Degerfors 54,5
Nora 49,2
Lindesberg 44,3
Karlskoga 40,2
Örebro 33,6

Fakta: Nils Holgersson-undersökningen

Nils Holgersson-undersökningen görs varje år av Sabo, Hyresgästföreningen, HSB, Fastighetsägarna och Riksbyggen. En tänkt fastighet flyttas genom landets alla kommuner för att jämföra taxekostnaderna.

Läs också Så återvinner du ditt fett på rätt sätt Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.