HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vattnet avstängt när hyresvärden vill renovera

Västervik Hyresgästerna på Dackevändan i Blackstad utanför Västervik är utan varmvatten. Hyresvärden stängde av det eftersom hon sagt upp dem och de inte flyttat.

Bakgrunden är att hyresgästerna ville ha en rad brister åtgärdade och då vände sig till Hyresgästföreningen för att få hjälp att driva en ansökan om åtgärdsföreläggande till hyresnämnden. Då svarade hyresvärden Grazyna Wegrin med att säga upp dem till 1 juni. Men hyresgästerna har inte accepterat uppsägningen och får därför enligt lagen bo kvar.

Alla tre hyresgäster på Dackevändan har hittat nya boenden, men kan inte flytta förrän i juli. Bland dem finns Benny Johansson, som Hem & Hyra tidigare berättat om.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

– Han måste inte flytta till det här datumet i och med att han inte accepterat uppsägningen, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen.

När hyresgästerna inte var ute ur sina lägenheter 1 juni stängde Grazyna Wegrin först av vattnet helt och hållet, men nu finns åtminstone kallvatten. Nyckeln till huvudkranen tog hon med sig, berättar Benny Johansson. Han får nu duscha kallt och barnen tar han med till Blacksta skola för att de ska få tvätta av sig. Även hans grannar är utan varmvatten eftersom oljan är slut, berättar han.

– Det är bedrövligt, det tar aldrig slut. Jag blir ett nervvrak, säger Benny Johansson.

Läs ocksåGrillade mat i vardagsrummet – nu river värden hyreskontraktetRäddningstjänsten och en grill.

Hyresgästerna har fått veta att de stoppat den byggfirma som ska renovera deras lägenheter nu när de inte flyttat.

Annons

– Men det finns massor med tomma lägenheter, det är bara att börja där, säger Benny Johansson.

Har byggfirman varit hos er?

Läs ocksåVärd skilde sig och ville ha lägenhet - sa upp hyresgäster

– Nej, vi har inte sett någon byggfirma – och hon säger att vi har stoppat dem …

Grazyna Wegrin hänvisar till sin rådgivare Henryk  Sanda.

– Det är självklart att man måste säga upp dem för att renovera, säger han.

Annons

Enligt honom beror allt på att hyresgästerna själva klagat på fastighetens skick och att det i sin tur lett till att det behövs omfattande renoveringar. Den byggfirma som anlitats kräver att fastigheten ska vara tom och hyresgästerna har inte accepterat de evakueringslägenheter som de erbjudits.

Men en uppsägning måste fastställas av hyresnämnden ifall ni inte är överens.

– Den behöver inte fastställas i hyresnämnden. Vi väntar till måndag och om hyresgästerna inte har flyttat då skickar vi en ansökan om avhysning till Kronofogden.

Läs också Kastade vattenballonger och sköt fyrverkerier från lägenheten – kan vräkas efter flera varningar Totalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.