Växthuset förenar grannarna
Det är onsdagskväll och klockan närmar sig sex. Dörren till växthuset står på vid gavel. Där inne doftar det jord, nybryggt kaffe och … rengöringsmedel.
– Ja, nu håller vi på och städar ur efter vårens och sommarens odlingar. Det är viktigt att göra riktigt rent inför nästa säsong, förklarar Gun Petrusson och torkar av händerna på en handduk.
I kväll är det åtta grannar från området som träffas. Gun har med sig gigantiska kanelbullar. Någon annan dukar fram kladdkaka och grädde.
– Så här är det varje vecka året om. Vi träffas här, grejar, fikar och umgås, säger Mohammad Alkordi som kommit tillsammans med sin sambo Josefine Fransson.
– Även om jag inte odlar så mycket så tycker jag mycket om att komma hit. Gemenskapen betyder mycket, säger Josefine och slår sig ner vid bordet.
Växthuset på Sälghugget i norra Uddevalla byggdes år 1998. Föreningen Växtkraft, som driver verksamheten, kom till i samma veva. Antalet aktiva medlemmar är cirka 20. Därutöver finns stödmedlemmar.
– Det enda kravet är att man hyr en lägenhet av Uddevallahem här i området. Men växthusets storlek sätter en gräns för hur många aktiva vi kan vara. Därför har vi i kö till odlingsplatserna, säger Lollo Andfjärd, som själv varit ivrig odlare ända sedan hon flyttade till hit för nio år sedan.
Mats Dahl är miljöansvarig på det kommunala bostadsbolaget Uddevallahem. Han berättar hur det hela började.
– På åttiotalet och in på nittiotalet var det många lägenheter här uppe som stod tomma. Till slut bestämde man sig för att riva ett antal hus. Under huset som låg där växthuset nu står finns det en värmecentral som förser flera fastigheter med värme. Så här behövde det byggas något. Efter en del funderande bestämde man sig för ett växthus. Målet var att skapa trivsel och en samlingspunkt där hyresgästerna kunde mötas och odla.
Satsningen blev en succé. Representanter från bostadsbolag från när och fjärran kom på studiebesök och verksamheten i växthuset gav ringar på vattnet i hela området.
– Det vi gör skapar kontakt, samtal och trivsel. Inte minst barnen i hyreshusen här omkring är nyfikna på vad vi gör. De kommer ofta in för att titta och fråga, säger Lollo Andfjärd.
Föreningens kassör, Gerd Zachariasson, håller med.
– Det här är ett tufft område med en hel del sociala problem. Därför betyder växthuset extra mycket. Utan den energi och gemenskap som växthuset ger hade jag nog flyttat härifrån, säger hon.
Till höstens och vinterns aktiviteter hör att ordna festlig Nobelmiddag i växthusets kök, binda julkransar och bjuda in till julbasar. Till våren blir det, som vanligt, försäljning av tomatplantor, pelargoner och annat grönt.
– Det har blivit en tradition för många av hyresgästerna här på Sälghugget att köpa plantor av oss och sedan smycka sina uteplatser och balkonger med dem. På det viset bidrar vi till att hela området blir lite finare och trevligare, säger Gun Petrusson.
- Startades 1998, när växthuset på Sälghugget byggdes.
- Har cirka 20 aktiva medlemmar.
- Medlemskapet kostar 150 kronor per år.
- Ta reda på vilka grannar som gillar att odla. Prunkande balkonglådor kan vara en ledtråd. Knacka på och fråga om ni ska odla tillsammans.
- Kontakta hyresvärden och fråga om möjligheten att få odlingslotter, pallkragar eller växthus
- Finns det en lokal Hyresgästförening? Driv frågan den vägen.
- Gapa inte efter för mycket. Nöj er med att vara en liten kärntrupp som startar det hela tillsammans.
- Ha inte för brått. Diskutera noga igenom vad ni har för mål och hur ni ska nå dit.
- Ge inte upp. Om växthuset dröjer, odla i lådor, krukor och pallkragar på länge. Genom att sälja plantor går det att få ihop pengar till ett framtida växthus.
•Jobbar din värd boinflytande? Ofta finns det samrådsgrupper där hyresgäster och bostadsbolag träffas. Gå med i en sådan grupp och fråga om möjligheten att få ett gemensamt växthus.
•Peka på vinsterna för både de boende och värden.
•Visa din värd det här Hem & Hyra-reportaget och fråga om ni inte kan göra ett studiebesök i växthuset på Sälghugget.