HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Växtvärk i Stenungsund

Stenungsund Efter decennier av stiltje så byggs det så det knakar i Stenungsund. Men ketchupeffekten innebär också svårigheter med underdimensionerad infrastruktur, personalbrist och slarv.
Foto: Gustaf Görfelt
Flyttar. Efter bara ett år i de före detta kontoren vid Stenungstorg är Benny Andersson på väg bort. ”Tyvärr är det ett fuskbygge, med rörledningar som läcker. Efter senaste översvämningen tröttnade jag” säger han.

Drygt 1 300 nya bostäder är planerade i Stenungsunds kommun de närmaste fyra åren. Av dem är 300 hyresrätter, resten äganderätt eller specialboende.

Ett mer än välkommet tillskott, konstaterar Alexander Hutter, ordförande i Hyresgästföreningen Södra Bohuslän.

Läs ocksåHandelsträdgården rivs i höst – 300 bostäder ska byggas på tomten2021. Lunds kommun ser inga möjligheter att bevara byggnaderna och har beviljat rivningslov.

– Det byggs en jädra massa, på Orust och Tjörn också. Det är ett måste. Framförallt behövs det ettor och tvåor, hela den bomarknaden fattas, säger Alexander Hutter.

Förutom nybyggen skapas även bostäder genom att lokaler byggs om. Tyvärr inte alltid så noggrant, konstaterar hyresgästen Benny Andersson.

Han flyttade in i ett ombyggt kontor på Stenungstorg förra hösten. Men när Hem & Hyra träffar honom ska han snart flytta ut igen.

Läs ocksåFör dyrt med nybyggt - så ska hyrorna hållas nere i Malmö

– På ett år har det varit 5-6 översvämningar i huset. Rören håller inte tätt, säger Benny Andersson.

Hyresvärden Västerstaden bekräftar konstruktionsfel men säger att det nu ska vara åtgärdat.

Slarv är dock bara ett av problemen när det byggs i rekordfart. Infrastrukturen är ett annat.

Läs ocksåKommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Morgan Andersson (S) är ordförande i tekniska nämnden. Han säger att målet är att Stenungsunds kommun ska ha 35 000 invånare år 2035, jämfört med dagens 26 500.

– Vårt problem är att vi inte har transportleder som fungerar. Redan idag har vi problem när alla slutar jobbet och ska hem samtidigt, säger Morgan Andersson.

Nu planeras ett nytt resecentrum samtidigt som dialog förs med Trafikverket om en ny växelpunkt för tåg i höjd med Ljungskile.

Linda Alexandersson.

Ett tredje problem i byggrushen är att få tag på folk. Det säger Linda Alexandersson, marknadschef på kommunala Stenungsundshem.

– Vi har skapat en ny projektavdelning ihop med kommunen. Vi är på väg att anställa två personer till, men det märks att det är svårt att rekrytera när det byggs överallt. Det är en stor kamp att få tag i folk med bygg- och projekterfarenhet.

Efter drygt 20 års uppehåll i byggandet har Stenungsundshem nu både nybyggen, förtätningar och ombyggnader av lokaler på gång.

LÄS MER: Byggboom förväntas leda till kvalitetsbrister

Läs också Så blev pisstunneln en selfiedröm Så blir de nya topplägenheterna i Kronprinsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.