Annons

Ventilationen knäckte Cecilia – fick ha öppna fönster hela vintern

Växjö Grannarnas dofter spreds mellan lägenheterna så att familjen fick vädra dygnet runt. Cecilia är doftöverkänslig och blev tvungen att flytta på grund av en ventilation. Roterande värmeväxlare används ibland i FTX-system, som blir allt vanligare i flerfamiljshus.
Cecilia och hennes familj fick flytta efter ett år på grund av dofter via ventilationen.
Foto: Tindra Englund
Cecilia och hennes familj fick flytta efter ett år på grund av dofter via ventilationen.

För Cecilia kom dof­töverkänslighet i vuxen ålder. Bland annat cigarettrök, kemikalier och parfym ger henne kraftig huvudvärk, illamående, täppt näsa och svårt att fokusera.

Cecilia och hennes familj sökte sig därför till ett nybyggt boende hos ett privat bostadsbolag i Växjö, med både tvättmaskin inne i lägenheten och loftgång. Allt för att minimera risken att utsättas för lukter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Det hon inte tänkte på då var att ventilationen i det nybyggda huset skulle vara helt avgörande. Vid första besöket var det tomt och luktade bara nytt.

– Sen när vi skulle bära in grejerna, då märkte jag att det luktade parfym inomhus. Jag ställde mig på en stol och kände att det luktade parfym från luften från ventilationen, berättar Cecilia som blev förvånad av upptäckten.

Det visade sig vara fullt normalt. Många fastigheter byggs nämligen med så kallad FTX-ventilation, ett mekaniskt till- och frånluftsystem med värmeåtervinning och värmeväxlare, eftersom det bland annat är ett bra val ur miljö- och energisynpunkt. Andelen flerfamiljshus med FTX-­system har gått från 26 till 41 procent på fem år, enligt inlämnade energideklarationer till ­Boverket.

Läs ocksåFriad trots sms: "Jag ska skära sönder dina äckliga soffor och bränna ner din lägenhet"En sammansatt bild i ett kollage med silhuetter, sms och en sönderbränd spis.

Fick ha fönster öppna dygnet runt

FTX-system kan ha olika slags värmeväxlare, bland annat roterande. Hur många av växlarna som är just roterande redogörs inte till Boverket. Den roterande växlaren är mindre och effektivare, men har nackdelen att den kan läcka en liten mängd luft mellan lägenheter. Allt från små mängder matos till cigarettrök kan teoretiskt smita in till grannen.

– Vi var i kontakt med hyresvärden tidigt, de mätte luften men de konstaterade bara att ventilationen fungerade som den ska. Men det går ju inte att bo där, säger Cecilia.

För familjens del blev det en påfrestande tid. De blev tvungna att öppna fönstren och vädra dygnet runt, även vintertid.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

Det gjorde att de i stället fick in dofter från grannarnas balkonger, men det gick åtminstone att resonera med grannarna.

Cecilia upplevde däremot inte att hennes hyresvärd tog det på allvar.

– En viss procent av all luft snurrade runt så vi fick in lukter i lägenheten. Vi fick ingen förståelse från hyresvärden som kom dit parfymerad och inte kände något.

Annons
Bilden visar Cecilia på en gunga i en lekpark. Hon är glad att numera kunna bo i ett hem utan dofter.
Först efter ett år hittade Cecilias familj ett nytt boende, denna gång utan dofter som kom in.

Rätt val av ventilationssystem

Enligt branschorganisationen Svensk ventilation bör man inte använda roterande värmeväxlare i flerfamiljshus. Det finns metoder att försöka stoppa läckage men det är svårt att garantera att inga lukter alls sprids.

Det är därför man i nästan alla bostäder i dag sätter in en annan form av värmeväxlare, uppger Andreas ­Martinsson Björkdahl, teknik- och miljöchef på Svensk ventilation.

– Jag skulle säga att cirka 95 procent av alla nya installationer använder detta, för om du skulle få luktspridning så är det i princip katastrof, säger han.

Ni rekommenderar alltså inte roterande värmeväxlare till flerbostadshus?

– Man kan rent tekniskt säkerställa att den roterande inte överför lukt också, och om du ser till att ingen exempelvis röker i lägenheten och är mycket noggrann vid installation och service så vidare, då kan en roterande fungera alldeles utmärkt, en rotor har ändå många fördelar.

– Men det är ingenting jag skulle rekommendera som en allmän lösning, då marginalerna till när det blir luktöverföring är mycket små. Det räcker ju med en procent läckage för att lukt från cigarettrök ska sprida sig till exempel.

Bilden är ett montage. Till vänster syns Andreas ­Martinsson Björkdahl från Svensk Ventilation.Till höger syns Marie-Louise Luther från Astma- och Allergiförbundet. De är båda ense om att roterande värmeväxlare inte borde användas i flerfamiljshus.
Andreas ­Martinsson Björkdahl från Svensk Ventilation och Marie-Louise Luther från Astma- och Allergiförbundet är ense om att roterande värmeväxlare inte borde användas i flerfamiljshus.

När Hem & Hyra frågar kommunala bostadsbolag i sydöstra Sverige visar det sig att flera av dem ändå använder den sorts värmeväxlare som riskerar att läcka lukt. Bostadsbolagen i Växjö, Nybro, ­Västervik och Kalmar uppger att de använder sig av roterande värme­växlare. Kalmarhem har FTX-aggregat med roterande värmeväxlare i 75 av sina totalt cirka 400 flerfamiljshus. Det innebär att nästan vart femte av deras hus använder sig av roterande värmeväxlare.

Lars Olsson är fastighetsansvarig för Kalmarhem och menar tvärtemot Svensk ventilation att den används i många typer av byggnader för dess effektivitet.

Men det kan spridas matos eller cigarettrök mellan lägenheterna?

– Teoretiskt sett kan det göra det, men vi har inte haft några klagomål om det. Det är säkerligen inte ens fem hyresgäster om året som klagar på dofter.

Enligt honom är de roterande värmeväxlarna en godkänd och väl beprövad ventilationslösning.

Annons

– Det är inget fel att ha roterande värmeväxlare. Jag kan tänka mig att majoriteten av nybyggda hus har roterande värmeväxlare, säger han.

Svårt för allergiker och överkänsliga

Marie-Louise Luther är sakkunnig för miljö- och funktionshinderpolitik  på Astma- och allergiförbundet. Enligt henne är det problematiskt att antalet roterande värmeväxlare ser ut att öka.

– Vi tycker att man borde hitta andra lösningar i flerbostadshus, annars riskerar särskilt personer med astma, allergi eller annan överkänslighet bli sjuka, säger hon.

Hon förstår att man som hyresvärd vill minska energiförbrukningen men tycker att man också måste ha hyresgästernas hälsa i åtanke.

– Det blir konstigt om man glömmer bort det, säger hon.

Cecilias familj bodde kvar ett år i lägenheten tills de äntligen kom bort från lukter och vädring varje dag.

Hur klarade ni av det så länge?

– Det gjorde vi inte, men vi hade ingen annanstans att ta vägen. Det är inte särskilt lätt att flytta snabbt och hitta en ny fungerande bostad. Men till slut  hittade vi ett parhus som vi flyttade till, där kollade vi ventilationen noga.

 

Fakta: Doftöverkänslighet

Sex procent av den vuxna befolkningen lider av doftöverkänslighet, även kallad sensorisk hyperreaktivitet.

I luftvägarnas slemhinna finns nerver som reagerar på bland annat beröring och irriterande ämnen. När du har en överkänslighet mot dofter är nerverna extra känsliga. De reagerar då på mycket små mängder av ämnen du andas in. Du kan då få besvär som kan bestå av till exempel huvudvärk, illamående, hosta och  andningssvårigheter.

Exempel på dofter som kan irritera:

  • Parfym i olika former
  • Doftande blommor
  • Cigarettrök
  • Rengöringsmedel
  • Parfymerat tvättmedel

Källa: 1177

Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Jurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd" Svartsjuk flickvän vägrade flytta ut – gick bärsärk i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.