Annons

”Vi fick inte vara med och påverka”

Västra Götaland ​Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg står inför den största omorganisationen på över tio år. Emma Gasslander, förtroendevald i Vänersborg, tycker att arbetet gått över huvudet på medlemmarna.– Vi fick veta att det skulle organiseras om först när beslutet var fattat, säger hon.

​I januari förra året beslutade regionstyrelsen att se över organisationen. Grunden var att man behövde bli bättre på att följa målen i stadgarna och Hyresgästföreningens verksamhetsinriktning i Agenda 2016.

I slutet av november klubbade regionfullmäktige igenom ett förslag som bland annat innebär ändrad geografisk indelning. Regionens elva Hyresgästföreningar slås ihop till fyra som får servicekontor i Uddevalla, Borås, Trollhättan och Skövde.

Annons
Läs ocksåVärd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”Text med ordet skadestånd. Kvinna som tittar rakt fram.
Emma Gasslander är ledamot i en lokal Hyresgästförening (LH) i Vänersborg. Hon tycker informationen om omorganisationen varit väl knapphändig. Alla LH i föreningen Väner-Dal bjöds in till ett möte om förändringarna, men det var en dryg månad innan beslutet klubbades.
– Jag fattar att inte alla kan vara med och bestämma, men det här är en stor omorganisation. De borde ha sett ut en grupp som fick lansera två till tre konkreta förslag som vi i de lokala Hyresgästföreningarna fick fundera på, säger hon.
Emma tycker att hon och LH-kollegerna borde fått veta hur besluten gått till och på vilka grunder man bestämt den nya geografiska indelningen. Och det på ett tidigt stadium. Hon är inte nöjd med de svar hon fått.
– Regionen verkar tycka att de varit duktiga på att informera. Vi upplever att det inte är så, säger hon.
Regionordförande Marie Dahlin har hört andra på LH-nivå som inte känner sig insatta i förändringsarbetet.
– Det är bara att beklaga, det är tragiskt om man inte fått någon information på resan, säger hon.
Marie Dahlin påpekar att information har funnits tillgängliga för förtroendevalda på Hyresgästföreningens intranät. Där har det även funnits namn och kontaktuppgifter till ansvariga.
– Vi har inte mörkat på något sätt, tvärtom. Och när någon haft synpunkter har vi självklart varit lyhörda för det, säger Marie Dahlin.
Utöver det som stått på intranätet har regionstyrelsen och de elva föreningarna fått löpande information. Förslaget har gått på remiss till respektive förening. Det fanns inte olika modeller att rösta på, men den som hade synpunkter uppmanades att höra av sig. Några motförslag kom inte in.

Att det blev just fyra föreningar har med ekonomi att göra. Tidigare har vissa föreningar knappt klarat sig medan andra haft mycket att röra sig med. Nu ska tillgångarna jämnas ut.
De fyra serviceorterna valdes eftersom de är störst i respektive ny förening.
– Besluten är inte statiska, vi är inte främmande för förändringar om inte detta funkar, säger Marie Dahlin.

Annons
Någon specifik info direkt till de som sitter i LH har inte gått ut från regionstyrelsen. Det är föreningsstyrelsernas ansvar att kommunicera viktiga upplysningar nedåt till sina medlemmar.
– Informationen till föreningsordförandena har varit mycket god. Sedan vet jag inte hur bra den gått vidare, säger Marie Dahlin.
– Det kan vara värt att ta upp på en ordförandeträff. Vi ska nog vara tydligare med vad de ska kommunicera ut, tillägger hon.
Maj-Lis Erlandsson är ordförande i föreningen Väner-Dal. Hon tycker inte att informationen varit särskilt omfattande. Att förslaget gick ut på remiss till styrelserna känner hon inte till.
– Vi fick utredningen innan beslutet fattades, men jag uppfattade inte att vi skulle ge synpunkter på den, säger hon.
Styrelsen i Väner-Dal har diskuterat förändringarna och ser negativt på de nya föreningsområdena. De är alldeles för stora.
– Beslutet togs över våra huvuden. Omorganisationen har gått alldeles för fort, vi skulle behövt mer tid på oss. Nu får vi göra det bästa möjliga av situationen, säger Maj-Lis Erlandsson.

Fakta: Omorganisationen


I januari 2010 beslutar regionstyrelsen att se över organisationen i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg. 
 Sedan dess har tjänstemän och förtroendevalda ingått i olika grupper som arbetat med frågan.
 I oktober fanns ett färdigt förslag. Det klubbades igenom i sin helhet av regionfullmäktige i slutet av november.
En av de största nyheterna var att regionens elva Hyresgästföreningar slås ihop till fyra. De ska jobba strategiskt och ha ett övergripande ansvar. Det operativa arbetet läggs på kommundelegationer.
Förändringarna gör ingen större skillnad för regionens knappt 100 lokala Hyresgästföreningar. Även i framtiden ska LH främst syssla med fritidsaktiviteter och boinflytande.

Läs också Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig" Nytt hovrättsbeslut: Dålig förvaltning stoppar inte årlig hyreshöjning Hyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror” Susannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.