HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Vi tyckte att vi planerade så bra”

Trollhättan ​Hyresgäster som missar reglerna kring uppsägning riskerar många extra tusenlappar i hyra. Martin Johansson och Marina Malm i Trollhättan kom undan med blotta förskräckelsen.

​Alicia Johansson-Malm leker obekymrat i familjens nyinköpta radhus. Föräldrarna Martin och Marina är lättade över att den senaste tidens bekymmer löst sig.
De satt fast i sitt gamla hyreskontrakt ända fram till i mars, men lyckades komma loss. Visserligen skulle två oförutsedda månadshyror – drygt 10 000 kronor – inte innebära någon ekonomisk katastrof.
– Men det är mycket pengar! Och vi ville flytta bland annat för att få ett billigare boende, säger Marina.

Hyresrätten sa paret upp i slutet av oktober 2007. Trodde de. Martin hade lämnat ett meddelande på värdens telefonsvarare om uppsägningen och antog att saken var ur världen.
Paret fick fullt upp med annat och tänkte inte på att värden aldrig hörde av sig. Efter tre veckor ringde de igen och fick veta att en muntlig uppsägning inte är giltig.
– Vi tyckte att vi planerade in det så bra, det var precis tre månader innan flytt, säger Marina.

Läs ocksåTidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Efter samtalet skickade de in en skriftlig uppsägning. Bekräftelsen kom snabbt, men innebar dåliga nyheter. Martin och Marina, som aldrig tidigare sagt upp en hyresrätt, hade räknat med att uppsägningstiden skulle räknas från telefonmeddelandet.
– Vi tänkte ju inte på att läsa om reglerna på hyreskontraktet. Men vi hade tur. En dam kom och tittade och ville flytta in nästan genast så det löste sig fint i slutänden, säger Martin.

Fakta: 3-i-topp för pensionärer

Uppsägning: Så gör duUppsägning ska i regel ske skriftligt. Om du gör det muntligt eller skickar ett vanligt brev är det viktigt att du får en skriftlig bekräftelse från värden. Annars gäller inte uppsägningen.För att vara på den säkra sidan är det bäst att skicka ett rekommenderat brev. Då gäller poststämpeln som uppsägningsdag, oavsett när värden hämtar ut brevet.Uppsägningstiden är vanligtvis tre månader.

Läs också Hemmabyggare orsakade skador för en halv miljon kronor Vägrade öppna dörren för hantverkarna – därför kan kvinnan förlora sitt hem Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till 84-årig kvinna vanvårdade lägenheten och släppte inte in Uppsalahems personal – blir vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.