HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Victoria Parks renovering i Araby oroar boende

Kronoberg Närmare 50 procents hyreshöjning riskerar hyresgästerna i Victoria Parks lägenheter i Araby att drabbas av. Det rapporterade Nyhetsbyrån Direkt nyligen. Men fastighetsbolaget förnekar det. – Vi renoverar och höjer hyran efter att hyresgästen självmant valt att flytta, säger Per Ekelund, fastighetschef.

Förra året köpte Victoria Park närmare 900 hyreslägenheter av Växjö kommun. Lägenheterna ligger framför allt i Araby, en stadsdel känd för sociala oroligheter. Victoria Park har som affärsidé att köpa miljonprogram, renovera dem och höja hyran, berättar Per Ekelund. När köpet annonserades, bidrog det därför till oro bland de boende. Nu planerar företaget att påbörja renovering av flera av lägenheterna.

– Det är detta som vi var kritiska mot redan från början. Victoria Park har som affärsidé att köpa delar av allmännyttan och renovera på ett sätt så att man kan höja hyra maximalt. Dessutom har de fått kritik ute i landet för att de håller låg kvalitet, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen Sydost.

Läs ocksåVärmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre”Britta Högmark Härdner har stenkoll på sin elförbrukning och får vända på varje krona för att ha råd att betala den.

Efter renoveringarna väntar en hyreshöjning, enligt Nyhetsbyrån Direkt, från i snitt 940 kronor per kvadratmeter och år till cirka 1 350 kronor per kvadratmeter och år. Siffrorna kan stämma ganska väl, menar Per Ekelund, fastighetschef på Victoria Park.

– Förhandlingarna är inte klara. Men att efter en renovering höja till runt 1 350 kronor per kvadratmeter är en normal standardhöjning i Sverige idag, säger han.

Per Ekelund tillbakavisar Nyhetsbyrån Direkts uppgifter i övrigt.

Läs också”Ocker” i coliving – nu granskas hyrorna i den nya boendeformen

– Vi renoverar bara lägenheter när en hyresgäst flyttar självmant. Vi kommer inte renovera lägenheter där folk bor. Här har det skett en missuppfattning.

Han menar att företaget arbetar med socialt ansvarstagande i utsatta områden som Araby.

– Vi arbetar tillsammans med våra hyresgäster, bland annat genom att anställa en del av dem som bocoacher och miljövärdar.

Läs ocksåKerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här"Kerstin sitter i en stol på sin balkong. Hon tittar ut över balkongräcket.

I Växjö har Victoria Park anställt 3 hyresgäster. Victoria Parks strategi innebär att nedgångna och billiga lägenheter successivt kommer ersättas av renoverade och dyrare. Men målgruppen är densamma, menar Per Ekelund.

– Många av de som lämnar området idag, gör det inte för att det inte trivs. De flyttar för att de har fått det bättre ekonomiskt och därför vill ha ett bättre boende. Med vår strategi kan de bo kvar i området

I förlängningen betyder det att antalet billiga hyresrätter i området minskar. Hyresgästföreningen Sydost ser med oro på utvecklingen.

– Ur ett större samhällsperspektiv försvinner sakta bostäderna för de med magra plånböcker, säger Björn Johansson.

Men Victoria Park instämmer inte helt.

– Uppgraderingen av lägenheterna kommer ske över tid och i takt med den ekonomiska samhällsutvecklingen och den allmänna löneutvecklingen, säger Per Ekelund till Hem och Hyra.

 

Läs också Chockhöjd hyra stred mot lagen – nu får Håkan och Tinnas värd betala skadestånd P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.