Annons

”Viktig signal till små hyresvärdar” – Falukvinna får rejäl hyressänkning

Nyheter Kallhyran för enrummaren var på nästan 9 000 kronor. Nu får Falukvinnan hyran sänkt med över 3 000. ”En signal till små hyresvärdar att de inte kan bete sig hur som helst”, säger Hyresgästföreningens Marcus Kjellin.
Hyresavtal och sedlar.
Foto: Gry Ellebjerg och Getty Images
Har du betalat överhyra som andrahandshyresgäst har du rätt att få den återbetald.

Lägenheten ligger i en av Faluns gamla delar och är enligt hyresvärden ”ett unikt hyresgästboende” i ett av de mest attraktiva lägena i stan. Standarden är hög, hyresgästen har tillgång till en trädgård och en uteplats.

Så lät det i hyresnämnden när värden motiverade varför den 46 kvadratmeter stora enrummaren i Falun hade en hyra på 8 961 kronor. Exklusive vatten och uppvärmning.

Det rör sig om en mindre fastighet och ägaren är en privatperson.

Måste själv klippa gräset

Hyresgästen hade med hjälp av Hyresgästföreningen vänt sig till nämnden för att få hyran reducerad. Och det mesta gick hyresgästens väg. Efter att ha hört parterna och inspekterat lägenheten på plats kunde hyresnämnden konstatera att kvinnans hyra var alldeles för hög.

Standarden var visserligen relativt hög men kvinnan disponerar bara en del av trädgården – där hon dessutom själv måste klippa gräset. Och förråden är sämre än dem i jämförbara fastigheter.

Det här var några saker som gjorde att hyresnämnden bestämde att hyran ska vara 5 700 kronor (fortfarande exklusive uppvärmning och vatten). En sänkning med över 3 000 kronor och bara några hundralappar över kvinnans yrkade hyra, 5 331 kronor.

Kvinnan måste själv sköta gräsklippningen.

Dubbel seger

En dubbel seger menar Hyresgästföreningens förhandlingsstrateg Marcus Kjellin som företrädde kvinnan i nämnden.
– Dels handlar det så klart om att vi har kunnat hjälpa en medlem. Dels skickar det här också en signal till små hyresvärdar att de inte kan bete sig hur som helst, säger han.

För det är enligt Kjellin ganska vanligt att privatpersoner som äger en mindre fastighet eller två har dålig koll på vad som gäller på hyresmarknaden.
– Generellt är kunskapsnivån hos de här hyresvärdarna ganska låg och de tror att de kan få ta ut vilken hyra som helst. Jag är ganska säker på att det finns ett stort mörkertal här, att det är många mindre hyresvärdar som tar ut alldeles för höga hyror.

Aggressiva

Marcus Kjellin tycker att relationen med hyresvärden i det aktuella fallet fungerade bra. Annars är det enligt honom inte ovanligt att små, privata fastighetsägare blir otrevliga och aggressiva om den boende väljer att ta strid om den nya hyran.
– De kan hota med inkasso, kronofogden eller så kommer hyresvärden till hyresgästen och tar honom eller henne i herrans tukt och förmaning så att säga.

Marcus Kjellin i en brun tröja med blixtlås. Han står utanför en röd dörr där Hyresgästföreningens logga syns
Marcus Kjellin.

Men en fastighetsägare kan inte ensidigt höja hyran. Värden måste först meddela hyresgästen att han/hon vill göra det. Därefter måste båda parter komma överens om den nya hyran. Fram till dess räcker det med att hyresgästen betalar den senast överenskomna hyran.

Och kommer man inte överens blir det ett ärende för hyresnämnden.

Hyresnämnden har nu slagit fast att kvinnan i Falun har haft för hög hyra. Kan hon kräva att få tillbaka pengar för den tid hon betalade den gamla, betydligt högre hyran?
– Nej, det kan man endast göra om hyresvärden brister i sin del av kontraktet. Det kan till exempel vara om lägenheten man hyr visar sig vara mindre än vad det står i hyreskontraktet.

– Det händer att en del hyresgäster inte är nöjda med sin hyressänkning. De tycker att de borde få tillbaka pengar eftersom de betalat fel hyra i flera år. Men det funkar även åt andra hållet. Om det visar sig att det finns utrymme att höja hyran så får värden inte göra det retroaktivt. Så det är samtidigt ett skydd för hyresgästen, säger Marcus Kjellin.

Fakta: Mer om din hyra

Hyran bestäms oftast utifrån ett bruksvärdessystem där det ska vara lika hyror för likvärdiga lägenheter.
Det vanligaste är att Hyresgästföreningen förhandlar med fastighetsägaren eller någon som representerar denne.
Fastighetsägaren kan även välja att själv bestämma hyran. Men hyresgästen kan då vända sig till hyresnämnden för att få prövat om hyran ligger på rätt nivå.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.