Annons

Vilda, 7, samlade namn och fixade ny lekplats

Karlstad Även om du är liten och hyr av en stor hyresvärd, ska du inte vara blyg att föreslå förbättringar. Och så kan man gå samman med andra som vill samma sak. Så gjorde sjuåriga Vilda Rosenblad i Karlstad och fixade på så sätt en ny lekplats i bostadsområdet.

Hem & Hyra skrev om Vilda Rosenblad då hon för ett år sedan gjort en namninsamling och skickat brev till sin hyresvärd för att göra något åt den trista lekparken. Nu, ett år senare, är den nya lekplatsen klar – och den har inneburit lättare liv för föräldrar, nya sociala kontakter och – så klart: roligare lek.

Men inget av det här hade blivit verklighet om det inte hade varit för att den då sexåriga Vilda Rosenblad fått en idé som hon verkligen trodde på. Förra gången Hem & Hyra var på besök fanns några trötta gungor, två slitna vippgungor och sand. Men för Vilda, som älskar att klättra, räckte inte det.

– Hon pratade om det där ganska länge. Att hon tyckte att lekplatsen var ful och tråkig. Så jag sa ”rita en teckning på hur du skulle vilja ha det då”. Jag kan känna mig lite dum nu, för jag trodde aldrig hon skulle kunna påverka bostadsbolaget. Men för henne var det allvar hela tiden, säger mamma Emma Johansson.

Vilda ritade. Men fortsatte att prata om den tråkiga lekplatsen.
– Pappa sa att jag kunde samla in namn, så jag tog min teckning och gick runt och frågade de andra barnen om de också ville ha en roligare lekplats, berättar Vilda – även om pappa Lars påpekar att det  där med namnunderskrifterna faktiskt var mamma Emmas idé.

Och skriva under – det ville alla barn. Så plötsligt var det inte bara Vilda som stod bakom lekplatsidén.

– Vi gick till brevlådan ihop och det kändes viktigt att skicka brevet. Men jag förklarade att det kanske inte blir någon ny lekplats bara för det. Jag ville inte hon skulle ha för höga förväntningar. Jag trodde det skulle hamna i någon hög på kontoret, men Vilda sa ”Det kommer visst bli en ny lekplats”, minns mamma Emma.

Det där med vikten av att ha flera med sig, det verkar Vilda ha förstått ganska mycket av. Hon förklarar samtidigt som hon klättrar upp på taket på klätterställningen:

– Om man ritar en teckning på en lekplats som bara man själv vill ha, då blir det ändå inget kul. Då kanske de andra barnen går till andra lekplatser och så får man leka ensam. Och min lillebror Valle är bara två år och han måste också kunna leka på samma ställe. Därför ritade jag en lekplats som skulle passa många barn, förklarar Vilda.

Och just det där, att många gillar den, har betytt mer än vad man kunnat ana.

– Eftersom det här är den enda lekplatsen i området som passar även yngre barn, har det börjat komma andra föräldrar med barn i Valles ålder så vi har lärt känna nya jättetrevliga familjer. Vi kan spendera en hel eftermiddag här utan problem, säger Emma.

Vilda kan vara ute på gården hela dagarna och leka sedan den nya lekplatsen blev klar.

Teckningen fyllde även en annan viktig funktion enligt Vilda:

– Om man inte visar hurdan lekplats man vill ha, då kanske de tror att man vill ha något annat och så blev den också tråkig. För det kan ju inte de veta, vad vi barn tycker är kul.

Även om det var mammas idé med namninsamlingen, har hon insett kraften i att gå ihop flera barn – eller hyresgäster.

– Annars kanske Riksbyggen tror att det bara är ett barn som vill en sak. Och då kanske de tänker ”det där vill ingen annan” och då lyssnar de inte, säger hon.

Men det finns en sak som är viktigare än alla andra, enligt Vilda. En sak som hon återkommer till gång på gång:

– Man ska inte vara blyg att föreslå saker som man vill ska bli bättre. För det är ju inte direkt något monster man ska fråga, så man ska inte vara rädd. Och är man det kan man fråga en förälder. Vuxna har också föräldrar – och är de döda – kan de fråga en vän. För vuxna har också vänner. Och den vännen kanske inte är blyg, säger hon.

Vilda får medhåll av Hyresgästföreningens verksamhetsutvecklare Andrea Nilsson i Örebro: man ska gå samman med grannar och inte vara rädd.

Oftast är man ju fler i ett bostadsområde som tänkt på samma sak. Så att höra sig för och se om ni är fler är en bra början. Sen handlar det om att våga ta tag i det – våga ta klivet från att tycka till att göra: googla för att ta reda på mer, kontakta hyresvärden och Hyresgästföreningen om man vill ha hjälp från oss, säger hon.

Varför är boinflytande viktigt?

– Det är många delar i det. Det är en trygghet i boendet att få vara med och påverka där du bor trots att du inte äger. Det gör också att boendet blir mer än en plats där du förvarar dina grejer och sover. Det blir ett boende som du bryr dig om, säger Andrea.

Stiftelsen Karlstadhus vd Fredrik Berglöf är glad att Vilda hörde av sig med sitt brev och sin ritning.

– Vi brukar säga att det är demokrati i sin finaste form. Det var jättekul att hon skrev och det var ju nästan på gränsen till ett kärleksbrev vi fick från Vilda med stjärnor och hjärtan, säger han.

Att fler skulle komma att ta efter och lämna in andra förslag på hur de vill förbättra sin boendemiljö skulle han enbart se som positivt.

– Boinflytande är väldigt viktigt för oss och det är speciellt roligt när det kommer från barn. Det är lätt att glömma att fråga dem när vi gör våra enkäter som hyresvärd, säger han.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.