HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vill höja hyran 20 procent

Sandviken Provinsfastigheter vill höja hyrorna på Smultronbacken med 15-20 procent. Hyresgästföreningen säger blankt nej till detta och nu får Hyresnämnden avgöra ärendet.
Hyresnämnden ska avgöra hur stor hyreshöjningen ska bli för hyresgästerna hos Provinsfastigheter på Smultronbacken. Foto: LENA MATTSSON

Hyresgästföreningens motbud när hyresförhandlingarna pågick i våras var en höjning på 1,25 procent från 1 april och ytterligare en höjning på 0,75 procent i juli eller september beroende på när företaget genomfört de arbeten i området som de lovat.

– Provinsfastigheter jämför sina hyror med de som gäller i Sandvikenhus lägenhter på Killingvägen men det är befängt! Husen på Smultronbacken är till exempel drygt tio år äldre, säger förhandlingsledare Owe Hellberg på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåKlagade för mycket - nu ska hela rasket rivasHål i ett innertak

Hyresgästföreningen menar istället att fastigheterna på Västerled kan jämföras med Smultronbacken. Fastigheterna är mer jämngamla och har liknande standard. 

– Vi träffade Fastighetsägarna som företräder Provinsfastigheter inför att ärendet nu ska till hyresnämnden men det mötet ledde inte till något. Nu gissar jag att det dröjer till hösten innan hyresnämnden sagt sitt, säger Owe Hellberg.

Hyresgästerna har, som Hem & Hyra tidigare skrivit om i ett flertal artiklar, riktat klagomål mot Provinsfastigheters sätt att sköta fastigheterna på Smultronbacken. Klagomålen har bland annat gällt dålig värme, grumligt vatten och brister i underhållet.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”
Läs också Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls" Alla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs” Svåra fuktskador i sju lägenheter – hyresgäst anmälde inte vattenläcka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.